logo

Zaitseobraznye - predstavnici reda placentnih sisavaca. Životinje imaju posteljicu, zahvaljujući kojoj se mladi rađaju prilično razvijeni, snažni. Ženke hraniti potomstvo mlijekom.

Kratak opis zečeva

Osobitost su uši - duge, cjevaste, a ne razmjerne tijelu. Korist ušiju je u tome što pomažu životinjama da prežive u opasnim uvjetima divlje prirode.

Struktura probavnog trakta

Zvijer se hrani biljkama, korijenjem, korom drveta. Hrane se teškom hranom, pa je priroda životinji dala veliki cekum, stalno rastući zubi. Nema očnjaka, postoji prazan prostor između sjekutića i kutnjaka koji se nazivaju dijastema. Desni i lijevi red kutnjaka povezani su tankim mostom koji tvori čvrsto nebesko kost. Gornja čeljust životinja ima 2 para sjekutića: velika ispred, mala s malim sjekutićima. Zubi stalno rastu kako bi usitnili sjekutiće, životinja je prisiljena grickati.

Želudac se sastoji od 2 odjela odgovornih za određene funkcije:

  • fundal - fermentacija hrane;
  • pyloric - dijeljenje hrane.

Gdje žive zečevi

Zec živi svugdje: u tundri, tajgi, stepama. Po prirodi su usamljenici. Olovo noćno. U potrazi za hranom životinje izlaze u mrak tako da ih sumrak skriva od prirodnih neprijatelja. Utvrđene, životinje se vraćaju kući prije izlaska sunca. Da nitko ne bi mogao pomisliti o brlogu, zvijer se uspinje unatrag, jer je prethodno zbunila tragove.

Skrovište je pažljivo odabrano. Trebao bi biti topao, zaštićen od vjetra. Životinje ne vole vlagu, buku. Životinje ne kopaju rupe, odabiru spremno mjesto: grm, obradivo zemljište, visoku travu. Zbog boje, životinja se ne može vidjeti.

Oni su kauč, ne mijenjaju stanište. Ako ga ljudi ili životinje prisiljavaju da ode iz njihovih domova, zvijer ne ide daleko. Maksimalna udaljenost od mjesta stanovanja - 2-3 km, kada opasnost prođe, životinja će se vratiti kući.

S početkom hladnog vremena zečevi koji žive na višim visinama spuštaju se u nizine kako bi čekali zimu.

Treba naglasiti čistoću životinja. Često sjede i donose čistoću: češljanu, lizanu vunu.

Što jede zeca

Zecovi su biljojedi. Dijeta životinja varira ovisno o godišnjem dobu i regiji u kojoj životinja živi. U proljeće životinja jede mlade izbojke.

Što zec jede

Zimsko vrijeme je teško vrijeme za divlje životinje. U hladnom vremenu životinje kopaju snijeg, tražeći suhu travu. Mogu se naći na zimskim poljima, gdje se jedu, ostavljaju nakon žetve, klasovima i korijenima. Zvijeri glodaju koru drveća, šume u šumi. To daje puno problema vrtlara, jer zečeva pokvariti vrijedne sorte voćaka.

Ljeti

Ljetna dijeta je široka. Životinje jedu biljke, aktivno dobivaju na težini. Preferiraju gornji dio trave: lišće, cvijeće. Oni jedu maslačke, pikane, buhaču, jagode, borovnice.

Dok jede, životinje odskočiti gore za procjenu okoliša. Ako je životinja primijetila ili osjetila opasnost, počela je glasno udarati nogama o tlo. Knock - upozorenje na opasnost.

Reprodukcija i dugovječnost

Lupanje s šapama koriste ženke tijekom parenja - mame muškarce koji žive u blizini. Mužjaci bi se trebali boriti da otkriju dostojnog kandidata za šapu i srce duge ušne ljepote. Razdoblje udvaranja je dugačko: počinje od siječnja, završava se u kolovozu-rujnu.

Ženka ima potomstvo oko 2 mjeseca, otprilike 43 dana. U jednom leglu zec donosi 1-9 mladunčadi. Zimi se rađa 1-4 zeca, a ljeti se broj povećava. Zečevi se rađaju potpuno prekriveni vunom, s otvorenim očima. Novorođenčad žensko liže, nježno trese kako bi stimulirala cirkulaciju krvi. Tada ih majka skriva u rupi, odlazi tražiti hranu. Tri tjedna zec hrani mlade s mlijekom, a zatim prelazi na samostalno hranjenje trava. Ako dojenje samochka sretne tuđe zečeve, ona će ih nahraniti. Čak i ako majka umre, bebe bez roditelja će dobiti potrebno mlijeko, neće umrijeti od gladi.

Budući da tisuće zečeva ne dosežu spolnu zrelost i umiru od kandži i zubi predatora, životinje imaju prirodnu plodnost. Rijetka osobitost svojstvena je životinjama - superfitingu - ženka može biti trudna s potomstvom u različitim fazama razvoja. Pojedinci postižu seksualni razvoj za 6 mjeseci. Tijekom sezone parenja, žena stvara zvukove koji podsjećaju na ljudsko mrmljanje.

Izvana, nemoguće je razlikovati zeca od zeca. Pri pregledu genitalnih organa može se primijetiti da su bradavice na trbuhu i dojci vidljive kod ženki.

U divljini, zečevi žive 7-8 godina

vrsta

Ukupno je poznato 32 pasmine zečeva, ali znanstvenici inzistiraju na uključivanju zečeva i zečeva, od kojih je oko 45 vrsta.

Bijeli zec

To je prilično velika zvijer, teška oko 1,5-5 kg. Uši životinje mogu biti i do 10 cm duge, kratki mali rep uvijek snježno bijeli, veličine su od 5 do 10 cm, šape bijelog zeca su široke i debele, što mu pomaže da skoči preko dubokog, labavog snijega.

Boja zeca u ljetnim mjesecima ovisi o rasponu: od sive, crvene do tamnosive. Trbuh zvijeri je bijel. Začeci su veći i teži, ali u boji se ne razlikuju. Zimi, zec stavlja snježno bijeli krzneni kaput, za koji je i dobio ime.

Bijeli zec može se naći čak iu Argentini. U Rusiji živi svugdje, predmet je lova, jer je meso zeca poznato po svojoj nježnosti.

Smeđi zec

Životinja teži oko 6-7 kg, boja je tamnosiva s pjegama, oči su tamnosmeđe. Uši zeca su duge, mogu doseći 14 cm, rep je izdužen, duljina mu je oko 8-14 cm, budući da ova vrsta živi na mjestima s malom količinom snijega, njezine su šape uske i guste. Zvijer preferira stepu.

Rusack je uveden u Australiju, gdje je postao nacionalna katastrofa. Nekontrolirana reprodukcija dovela je do smrti lokalne faune, gubitka velikog broja usjeva. Doktrina se provodi istraživanjem s ciljem uklanjanja zvijeri s područja Australije.

Tolaiji zec

Pustinjska životinja navikla živjeti u toplom staništu. Veličina zvijeri je mala. Težina - 1,5-3 kg. Noge su duge, uske. Razlikuju ga duge uši, rep. Krzno je sivo s žućkastom ili smeđom izmaglicom. Izmjenjuju se tamne, svijetle boje, zec izgleda šarolik. Rep životinje je taman, ali ima posebnu osobinu - na kraju četke bijele tvrde kose.

Manchurian zec

Minijaturna krhka životinja, težine do 3 kilograma. Ima kratke uši, rep. Dlaka je raznobojna, s trakom crne kose vidljive u sredini leđa. Ponekad postoje melanisti - zečevi s crnom bojom kaputa.

Zec Antilope

U Rusiji se ne događa. Stanište - Meksiko, Arizona u SAD-u. Uši zvijeri dosežu 20,5 cm i služe ne samo za sluh. S obzirom na vruću klimu, uši su vrsta izmjenjivača topline, što pomaže u smanjenju tjelesne temperature.

Kineski zec

Minijaturna životinja težine do 2 kg nastanjuje uglavnom u Kini, Vijetnamu. Voli brda, livade niske trave.

Kovrčavi zec

Naseljava Tibet, Kina. Životinja je mala, težine oko 2 kg. Paleta boja je od crne do prljavo žute.

Raznolikost zečeva je nevjerojatna, ali su njihove navike gotovo identične. Životinje služe kao predmet lova zbog nježnog mesa, debelog krzna. Često ulovljena životinja umire od straha, nakon što joj je slomljeno srce.

http://mygreenworld.ru/zhivotnye/chem-pitaetsya-zayats-v-prirode/

Što jedu zečevi

Kako izgleda zec, svakoj osobi je poznato od ranog djetinjstva. Kunići - u kolijevkama se čuju zvečke, plišani zečevi daju se bez iznimke svima, čokoladnom zecu - željenoj delikatnosti svakog djeteta. Crtići, knjige, pjesme o zečevima, replicirana slika životinje stalno se nalazi na logotipima različitih tvrtki.

Odakle dolazi takva popularnost? Odgovor na to sugerira da je pogledati šarmantno mekano stvorenje s dugim ušima i repom. Međutim, malo se ljudi pita što popularni ljudi u prirodi žive, što zeče jede, osobito zimi, na ravnicama i šumama prekrivenim smetnjama? Zanimljivo pitanje, a odgovor leži u dugogodišnjem načinu života.

Zec jede travu.

Kakva je zvijer zec?

Zecovi - predstavnici reda zeca i obitelji zeca. Zanimljivo je da su zečevi neko vrijeme rangirani kao odred glodavaca, ali su odvojeni zbog potpuno različite strukture zuba. Za razliku od glodavaca (vjeverice, miševi, jerboas, hrčak), zečevi nisu jedan, nego dva para sjekutića u gornjoj čeljusti, koji se nalaze jedan za drugim.

Osim toga, biljna hrana - što se zečevi hrane, ne privlači posebno glodavce, neke od njih su potpuno mesožderi, većina jede insekte, ribe i jaja ptica. A zečevi su apsolutni vegetarijanci, to je znak potpuno drugačije evolucijske linije koja im omogućuje da ih se smatra nezavisnom jedinicom.

Haresi čine istoimeni rod, koji uključuje oko 32 vrste životinja koje žive na svim kontinentima, osim Antarktika i Australije. Na području Rusije postoje 4 vrste zečeva: poznati zec i bijeli zec, kao i tolai zec i slabo proučena, najtajnija vrsta je Mandžurijev zec. Ove životinje obitavaju u različitim biotopima i imaju izgled i navike karakteristične za tu vrstu.

Kako izgledaju zečevi Rusije?

Rusak je najveći zec na području naše zemlje, veličina odraslih je od 57 do 68 cm, a težina može dostići 7 kg. Ljetno krzno smeđih zečeva je smeđe, smeđe, sivkaste, crvenkaste s dobro označenim tamnim pestrinima i karakteristične valovitosti, samo je trbuh bijel. Nakon jeseni moljac, zečevi postaju obrađeni bujnim zimskim krznom i postaju malo svjetliji. U prehrani zeca dominiraju nadzemni dijelovi biljaka.

Bijeli zec je malo inferiorniji od zeca po veličini: zečevi rastu do 44-65 cm i teže od 1,6 do 4,5 kg, iznimno rijetko do 5,5 kg. U bijeloj kosi uši i rep su znatno kraći, a boja varira ovisno o godišnjem dobu. U ljeto, crvenkasto-bijeli zec je tamnosive ili tamnosive s smeđim pjegama, a kada je izblijedio postaje jebeno bijel u jesen, samo su vrhovi ušiju crni. Za razliku od zeca, ove životinje iskopavaju više zemlje i češće se hrane lukovicama i rizomima biljaka.

Zec-tolai je manja kopija zeca s istim izduženim ušima i relativno dugim repom. Duljina tijela odrasle tolje je 39-55 cm, a životinja ne teži više od 1,5–2,8 kg. Boja krznenog kaputa je ista kao boja svijetlih Rusa, ali bez valovitosti, a zimi i osvjetljava. No, prehrana Tolya je vrlo slična prehrani bijelog zeca.

Manchurijski zec je malen kao tolai, ali s ušima poput kratkog bijelog zeca i repa. Za razliku od rođaka, vuna Manchuovog zeca je žilava i gruba i ovaj zec nosi uniformu iste boje tijekom cijele godine. Leđa i glave životinje su smeđkaste s crnim pjegicama, bočne su strane, trbuh je bijel, obrazi su pokriveni svijetlim točkicama. Karakteristična značajka ove vrste je traka tamnog krzna koja se proteže duž grebena.

U južnoj populaciji Manchurijskih zeca nalaze se primjerci melanista, potpuno crni na vrhu, snježno bijeli na dnu s blijedo-zutim grlom. Zanimljivo je da je među zečevima ove vrste hranidba mahunarka Lespedeza, a asortiman životinja ne ide dalje od područja distribucije te kulture.

Zec jede travu.

Gdje žive zečevi?

Rusak je tipična stepska životinja, rasprostranjena u Euroaziji i Sjevernoj Africi. U Rusiji, nalazi se od obale Ladog jezera do Habarovsk i Primorskog kraja. Ove životinje preferiraju otvorene prostore - ravnice, stepa i polu-pustinje, pa čak iu šumama odabiru rubove, pepeo i svjetle šume.

Zaveri žive u tundri, šumama i šumskim stepama od Skandinavije do Mongolije, Kine i Japana. Na području Rusije nalazi se gotovo svugdje, osobito ljeti, s obiljem hrane. To je tipična šumska životinja, ali bijela šuma izbjegava guste šume, ali je uobičajena u močvarama s vrbovim i trstičnim nasadima, u grmovitoj tundri, u potrazi za bogatom krmnom površinom često na poljoprivrednom zemljištu, u blizini sela i sela.

Hare-tolai je nevjerojatno stvorenje koje ne treba šume i polja. Omiljena staništa životinja su pustinje i polu-pustinje središnje Azije. U Rusiji, Tolayevo stanište je raspršeno u sušnim stepama i planinskim predjelima Južnog Sibira od Altaja do južnog dijela Astrahanske regije. Što jedu zečevi koji biraju tako čudan raspon? Životinje grickati na rijetke mlade trave, pelina, chemysh, tamarisk, grane pijeska akacije, iskopati biljke gomolja. U prehrani Tolai, efemerne su nužno prisutne i, zanimljivo, grube izbojke saxaula.

Manchurijski zec nalazi se na Dalekom istoku Rusije, u kineskoj Mandžuriji i na sjeveru Koreje. Ove životinje vole šume s gustom šumom, šumama lješnjaka, šumama breza, mokrim nizinama i rijetko se pojavljuju na otvorenim površinama. Osim spomenute lespedice, dvobojna životinja sa zadovoljstvom jede zelene dijelove svih vrsta vegetacije. Kao i svi rođaci, dijeta Mandžurijeve zečeve snažno ovisi o godišnjem dobu.

Što zečevi jedu ljeti

Zečevi su bespomoćni protiv grabežljivaca i ljudi, stoga su aktivni u sumrak i noću, ali tijekom razdoblja koljena često se primjećuju tijekom dana. Zecovi su teritorijalni pojedinačno, njihove pojedinačne parcele zauzimaju površinu do 50 hektara. Tijekom dana, zečeći sjede na skrovitim mjestima: u grmlju, gustoj travi, praznoj lisici i jazavcima, a noću odlaze u potragu za hranom.

Ljeti zečevi imaju dovoljno hrane na svom osobnom teritoriju. Među onim što se zečevi hrane, najrazličitiji dijelovi zelenih biljaka su na prvom mjestu. Belyak rado troši zlatnik i naslonjače, hraneći se mišjim graškom i stolisnikom. Vitamini i elementi u tragovima potrebni za zdravlje dobivaju se iz maslačka i djeteline.

Djetelina i maslačak, lucerna, rakija, vrlo korisna cikorija, eterična ulja bogata eteričnim uljima, prevladavaju u ljetnoj prehrani zeca. U potrazi za delicijama, zečevi često posjećuju uzgoj kultiviranih biljaka, gdje se hrane na raznim travama, heljdama i mladim suncokretima. Posebno se preferiraju tikvice, ali se neće odreći povrća.

Hare pasmine u vrijeme obilne hrane - od ožujka do rujna. Ove životinje su izuzetno plodne i jedna ženka može proizvesti potomstvo 5 puta godišnje, a do 9 zečeva može biti u leglu. S početkom jeseni i prije mraza, zečevi počinju aktivno jesti klice borovnice, konjski rep, iskopaju posebnu poslasticu iz zemlje - tartuf iz sobova. U prehrani se nalaze grančice mladog drveća i grmlja, a zametanjem mraza zečevi prelaze na čvrstu hranu.

Što zeče jesti zimi

Ako je ljetna hrana zečeva u osnovi identična, onda je zimska prehrana različitih vrsta znatno drugačija. Zec i dalje traži meku hranu, iskopava mrtvu travu ispod snijega, posjećuje povrtnjake u potrazi za vrhovima kultiviranih biljaka i ekstrahira zimske usjeve u poljima.

Kada snijeg padne gusto, zec je prisiljen ići na koru i izdanke drveća i grmlja. Posebno preferira lijesku, metlu, hrast i javor. Manje često grizu kore jabuka, krušaka i vrba.

Belci ne vole trava, ali kopaju snijeg u potrazi za cedrovim vilinama i bobicama, jedu sijeno u plastovima sijena. Najdraža zimska hrana zeca je kora i grančice vrbe, ariša, breze i jasena. Važnu ulogu u opstanku životinja imaju divlja ruža, smreka, puževi ptica, joha i lijeska.

Dijeta Manchurijskog zeca je slicna hrani bijelog zeca, a zivotinje daju posebnu sklonost jasama i topolama. Zec-tolai, poput zeca, iskopava puno snijega u potrazi za travnatim biljkama, a iz čvrste hrane posebno poštuje Čemiš i tamarisk.

Od gladi, zečevi ne umiru iu bilo koje doba godine nađu dovoljno hrane. Žive u prosjeku 10-12 godina, zečevi su dugovječni i mogu živjeti 17 godina. Međutim, u prirodi, zečevi su bespomoćni protiv grabežljivaca i ljudi, tako da u najboljem slučaju žive oko 5 godina. Samo zbog rijetke plodnosti svih 4 vrste zečeva koje žive na području Rusije, brojni su brojni i stanje njihovih populacija ne uzrokuje strah od znanstvenika.

http://komotoz.ru/zhivotnye/chem_pitayutsya_zajcy.php

Što zeče jesti u različito doba godine

Da bi zec bio uspješan, iskusni lovac mora unaprijed naučiti svoje navike. Pronalaženje mjesta gdje oni vole da zhirovki i lezhki - vrlo uzbudljivo iskustvo, koje je ključ za budući lov uspjeh.

Znajući što jede zeca, možete ga loviti svim poznatim metodama.

Hranjenje zečeva u proljeće i ljeto

Zecovi su vegetarijanci. Hrane se travom, mladice, bobice, gomolji, ne zaobilaze poljoprivredna polja. Međutim, ljeti, kada je hrana obilna, ljudi preferiraju mjesta daleko od ljudi.

Zapažanja su pokazala da zečevi nemaju "omiljene" vrste hrane. Oni voljno jedu sve što raste u šumskim i šumsko-stepskim zonama. Konkretno, Stavropol Rusaks jesti čak i takve otrovne biljke kao ljutić i larkspur.

Iz dječjih knjiga znamo da su uši glodavaca ludo zaljubljene u kupus. Međutim, ovaj mit je srodan pričama u kojima miševi polude s sirom, a ježevi vole jabuke, skupljaju ih na bodljama. Zeljci radije profitiraju na polju zasijanom žitaricama, krumpirom ili repom.

Mjesta bijelog zeca, zeca i tolaeva razlikuju se ovisno o staništu.

  • Belyaki preferiraju male proplanke, grmlje, gudure. U skladu s tim, većina šumskih biljaka uključena je u njihovu prehranu: od proljetnog škriljca (to je također zečji kupus), grašak mišića, stolisnik, do bobica. Ponekad zec jede horsetails, neke vrste gljiva.
  • Tolai se voli hraniti na otvorenom. Osnova njihove ljetne prehrane sastoji se od konjaka, tamariska, šaša, pelina, chingila, gomolja i lukovica zeljastih biljaka.
  • Rusaki je još uvijek svejed. Mogu se hraniti i daleko od ljudi i na arogantan način do predgrađa naselja. Oni jedu maslačke, djetelinu, buhaču, cikoriju i druge divlje vrste. Oni voljno jedu suncokrete, žitarice, kao i sve što nađu u vrtovima. Postoje slučajevi kada su sivi lopovi iskopali gomolje novih krumpira izravno iz zemlje, grickajući izbojke iz dinje.

Što jesti zečeve u jesen i zimu

Počevši od listopada, zečevi postaju svejedniji. Oni jedu koru drveća i s početkom hladnog vremena sve su bliže ljudskom boravku. Među njima su najpopularnije marginalna polja sa zimskim usjevima, koje iskopavaju pod snijegom, a udaljene sjene spremne za sijeno.

U jakim snježnim padalinama, zečevi više vole ostati nekoliko dana, jedući vlastiti suhi izmet. Mali zečevi se hrane suhom travom, koju majka obilno obilno gnijezdi.

  • Beli grizu kore s gotovo svih stabala: vrba, javor, jasen, breza, smreka i hrast. Snažne šape kopaju zelene trave od snijega.
  • Tolaj migrira iz mjesta s visokim snježnim pokrivačem u dolinu, bliže ljudskim naseljima. Hrane se na poljima ostacima kukuruza, žitarica i kore drveta.
  • Rusaki se zimi pretvara u pravu katastrofu za vrtlara, grizući debla voćnih stabala do vrhunca rasta. Oni se hrane i sjemenkama, suhim cvjetovima trave, grizu kore drveta javora, lijeske i hrasta.

Zec (kao i svi biljojedi) nedostaje u mineralnim solima u tijelu. Na losima koji su bačeni s kostiju i kosti mrtvih životinja često pronalaze tragove zečjih zuba.

Zbog toga iskusni lovci mame zečeve slanom vodom, zalijevaju snijeg ili tlo na mjestima budućeg lova. Po nekim receptima sol se najbolje otopi u izvarku suhih listova maline.

U baits također uključuju tanke grančice od Aspena, vrba (najbolje od svih s pupoljcima), peršin (svježe ili suho).

Međutim, treba imati na umu da su određene vrste lova, koje zahtijevaju mamac, zabranjene u područjima s malim brojem zečeva.

http://volgahunter.ru/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0/% D0% BE% D1% 85% D0% BE% D1% 82% D0% B0-% D0% BD% D0% B0-% D0% B7% D0% B0% D0% B9% D1% 86% D0% B0 / Chem-pitayutsya-zajcy-v-raznoe-vremya-goda.html

Hare Dijeta

Tijekom dugih godina svoga postojanja, čovjek nije nikada bio ukroćen. Ali ponekad se dogodi da divlji bespomoćni zec ulazi u domove ljudi, a osoba ga mora hraniti. Hrana koja se hrani u šumi i kod kuće značajno se razlikuje.

Hare Dijeta

Opis zvijeri

Obično, divlja životinja iz obitelji zeca dobiva potomstvo u posljednjem mjesecu zime. Nakon pojave malih zečeva, ženka ih prvo hrani, a zatim napušta riti, kako ne bi privukla grabežljivce svojim mirisom. Nakon nekog vremena ponovno se vraća s namjerom da ih hrani i ponovno ode. Tako se žena ponaša sve dok zec nema zube. Prvi zubi mladih životinja počinju eruptirati u dobi od nekoliko tjedana. Tada majka vuče travu u rupu za mlade. Prvi mamac počinje na deseti dan života.

Mladi zečevi se hrane travom i nakon jednog mjeseca više ne trebaju pomoć majke.

vrsta

U divljini postoji nekoliko varijanti ove pahulje životinje. Svi se razlikuju po krznu, veličini i ponašanju. Na području Rusije moći će se susresti predstavnici svake pasmine.

zec

Ova životinja živi u šumsko-stepskoj zoni naše zemlje, u južnom dijelu SAD-a i Mongolije. Za maskiranje zimi, životinja mijenja svoje prirodno sivo krzno u snježno bijeli krzneni kaput. Samo uši na kraju ostaju crne. U ljeto, divlja životinja koja živi u šumi jede gljive, žitarice, maslačke, oskoruvu, borovnicu i bilje. Na poljima kupus postaje hrana za divlje glodavce, u vrtu životinje grizu luk, mrkvu i korjenasto povrće. U jesen zec preživi jedenjem mladih grana grmlja. U zimi, kada je hrana čvrsta, gladna životinja se hrani na kori alpinizma, vrbe i breze.

zec

To je veliki zec s smeđim krznom s bijelim, crnim i sivim dlakama po cijelom krznenom kaputu. Životinja živi na području Dalekog istoka, Kazahstana, Irana i Turske. Kunići se hrane maslačkom, cikorijom i žitaricama. Ove šumske životinje nanose velike štete plantažama dinje, povrća i voća. U zimi, zvijer gnaws kore drveta, male stabljike mladih mladica i grmlja. Najradije je jesti javor, hrastovu koru, izvaditi sjeme voća i biljaka ispod snježnih nanosa.

Tholey

Predstavnici ove sorte, male veličine s dugim nogama i ušima, žive na području Rusije uglavnom u stepskoj zoni, kao i na području Turkmenistana, Tadžikistana i Uzbekistana. U prirodi, temelj njihove prehrane je zelena vegetacija. U rano proljeće pojedinci jedu gomolje i korijenje travnatih biljaka. Ljeti se hrane žitaricama i šašom, u jesen ječam, pšenica i kukuruz. Zimi, kada nedostaje zelene hrane, zec jede kore na drveću i grmlju, mladim mladicama.

Mančurijska

Najveće stanovništvo živi na Dalekom istoku, na amurskoj obali iu sjevernom dijelu Korejskog poluotoka. Izvana, vrsta izgleda poput divljeg puzanja - teži oko 2,5 kg, ima tijelo male duljine, kratkog i tvrdog kaputa. Dolaskom još jedne sezone krzno se ne mijenja. Ovi zečevi jedu isto kao i bijeli zečevi, u hladnoj sezoni se hrane drvenim korama, mladim stabljikama biljaka i grmlja. Tijekom proljetnog i jesenskog razdoblja jede se voće i bobice.

Hrana u prirodi

Hranjenje zečeva u divljini ovisi o godišnjem dobu. Ljeti u šumi zec se hrani mladim grančicama voćaka. Životinje vole griziti stabljike i lišće, ponekad jedu korijenje, ali samo mlade.

Uši se uglavnom jede uz biljnu hranu - korijenje i kora drveća, lišća i stabljika biljaka, rado jedu mlade mladice grmlja

U drugoj polovici ljeta divlje zečeve hrane se sjemenkama travnatih biljaka. Najdraže su cvasti i izdanci maslačka, djeteline, cikorije, lucerne, buhača i račića. Od kultiviranih biljaka prednost imaju žitarice i suncokret. Maloljetnici i zreli zečevi vole lubenicu i dinju.

Zimi u prirodi, zečevi se hrane sjemenjem trave, livadskih i stepskih biljaka, jedu vrtne kulture (voće, korijenje), kopaju ih ispod snijega.

U teškim zimama divlja životinja nije u stanju izvući hranu za sebe i svoju obitelj iz gustog snježnog pokrivača, pa se hrani stablom vegetacije - kore i izdanci stabla. Najdraža stabla: hrast, jabuka, javor, kruška, vrba i jasena.

Uz nedostatak minerala i hranjivih tvari, životinja jede čak i tlo ili sitni šljunak. To je biljojed, ali bilo je izoliranih slučajeva kada je gladni zečer jeo meso jarebica zaglavljenih u lovačkim mrežama ili zamkama.

Pravila hranjenja

Problematično je unositi zečeve u hranu na prirodno hranjenje. Hraniti ih kod kuće trebalo bi biti najmanje dva puta dnevno, te u malim obrocima, kako bi se uklonio rizik od probavne smetnje. Jedna porcija za malog zeca je 5-10 ml.

Mjesečni zec počinje se hraniti samostalno. Lovom voća, lišće voća (trešnje, trešnje, šljive), bobice, povrće (kupus, mrkva, repa) pojede mladi zec, jabuke preferiraju od voća. Sočna hrana je temelj prehrane ljeti. Mladim i odraslim osobama daju se suhe livadske i stepske trave.

U hranu se unosi hrana za hranjenje od dva mjeseca starosti. Ranije hranjenje takva hrana može uzrokovati probleme s gastrointestinalnim traktom. Dolaskom zime pojedinci se hrane sijenom iz livadskih trava i grančica voćaka. Krmni proizvodi za zimu proizvode se ljeti.

Održavanje i njega

Zec koji živi u šumi ili stepskoj zoni, cijelog svog života, putuje stotinama tisuća kilometara, pa je držanje takve životinje kod kuće kontraindicirano. Za privremeno održavanje stane prostrana soba - kavez za ptice ili kavez. Neki uzgajivači drže slobodne životinje u svojim stanovima. No, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da će pojedinci napustiti svoj izmet svugdje, morat ćete povremeno skupljati njihov izmet.

Mladim zečevima je potrebna toplina, potrebno je napraviti masažu trbuha i obrisati pamučnim štapićem umočenim u toplu vodu.

Mladom zecu treba neka njega:

  • optimalni toplinski uvjeti za mlade stoke su 20 ° C;
  • nakon svakog hranjenja životinje se masiraju u trbuh kako bi se poboljšao probavni proces;
  • pamučnu spužvu navlaženu u toplu vodu, koju želite obrisati ispod repa.

Zanimljivosti

Ovi divlji predstavnici reda lagomorfa imaju jedinstvene značajke:

  1. Zec ima veću izdržljivost i može nadići velike udaljenosti u jednom danu, razvijajući veliku brzinu (oko 50 km na sat). Potraga za zečem za vrijeme lova zahtijeva velike troškove za pse.
  2. Uši životinje su neka vrsta regulatora temperature - kroz njih prolazi višak topline.
  3. U vrijeme oborina, zvijer pritisne uši na glavu, tako da voda ne ulazi unutra i uzrokuje bolest.
  4. Prosječno trajanje života žena je 9 godina, muškarci - 5 godina. U uvjetima kuće ili stana s pravilnom njegom, pojedinac živi oko 13 godina. To je zbog činjenice da u divljini, mnogi predatori - vukovi, gotovo sve vrste ptica grabljivica, koje su u stanju nositi se s takvim plijenom, loviti zeca. Pojedinac ne može živjeti do 13 godina.
  5. S obzirom na činjenicu da zec stalno grizava koru drveća, grane, zubi se brzo melju, propadaju i ispadaju, ali na njihovom mjestu rastu novi sjekutići.
  6. Bježeći od predatora, pojedinac nikada ne napušta svoj teritorij.
http://pro100ogorod.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html

Što jedu zečevi?

Nekoliko puta, dolazivši u zemlju u jesen, promatrao sam glodane glavice kupusa. Jasno je da su u mojim žetinjama zec napali. Zato sam se pitao što bi još mogli žvakati, osim mog kupusa.

zečevi

Ispada da je zec najčešća divlja europska životinja. Čak i iz dječjih bajki poznato je da zeko ima velike uši i stražnje noge dulje od prednjih. To je prilično velika životinja, njezina težina može biti do 7 kg. Zec je pametna i brza zvijer. Često je to jedina stvar koja ga spašava od brojnih grabežljivaca. Njezina su staništa stepa, šumska stepa. On ne voli guste šikare, preferirajući rub šume. U ljetnim mjesecima ima uglavnom oker-sivu boju, zimi je puno bjelja, boja snijega. 4 vrste zeca žive na području Rusije:

  • Manchu ili grm;
  • tolai ili pješčenjak;
  • zec i zec, najčešći;
  • Manžetna je rezultat prelaska zeca i zeca.

Uglavnom su ušne noćne. Zec je pravi vegetarijanac i konzumira samo biljnu hranu.

Što zečevi grize

Ušni obrok je vrlo raznolik, uglavnom ovisi o staništu. Ovo je bilo koja vegetacija. U ljeto - lišće, trava, mladi izbojci biljaka, korijenje, razne žitarice, sjemenke, gljive, bobice. Zec i razne mahunarke, dinje i tikvice, orašasti plodovi i voće ne izbjegavaju. Voli se smjestiti u blizini polja na kojima se uzgajaju biljke od povrća i žitarica. Zimi, hranidbena dijeta uključuje kore drveća, čunjeva, iglice crnogoričnog drveća, pa čak i rogove koji se ljeti bacaju zimi. Ponekad zečevi kradu sijeno. Voli posjetiti povrtnjake gdje jedu kore jabuka, krušaka, šljiva. Iskopajte ispod snježne stare trave. Naravno, posebna poslastica za zeca je povrće (moj kupus, mrkva), kora mlade jasike, hrast, metla. Općenito, sve što raste, zec može jesti.

zaključak

Ova životinja nije laka - zec, nije lako živjeti u divljini. Samo zbog visoke plodnosti, tijekom toplih ljeta žene imaju vremena roditi i do pet puta, populacija ovih nevinih biljojeda ne pada.

Uvijek sam mislio da zeče jedu samo mrkve ili kupus. No, ispostavilo se da u svojoj prehrani uključuje veliku količinu drugih proizvoda. Čak i zimi mogu naći hranu za sebe, bez hibernacije, poput medvjeda. Ako vas zanima što jedu zečevi, onda ostanite sa mnom.

Što jede zeca

U proljeće i jesen preferiraju raznovrsnu vegetaciju. Na primjer:

  • djetelina;
  • Stolisnik;
  • mišji grašak;
  • šaš;
  • žitarice;
  • maslačak.

Oni su sretni što mogu jesti zob, koji se može naći na terenu, jer je vrlo hranjiv. Zec voli kušati tartufe koje kopa iz zemlje. S početkom zime, njihova prehrana počinje se mijenjati. Oni jedu kore drveta ili pucaju. Najviše zečeva poput:

  • maple;
  • hrast;
  • jasike;
  • breza;
  • vrba;
  • lijeska.

Ponekad jedu sijeno ili bumps. Najviše sam se iznenadio što ako je zec nedostatan u mineralnim solima, može pojesti tlo, pa čak i malo kamenje.

Što jede zeca

Ljeti ova vrsta zečeva preferira mlade mladice grmlja ili biljaka. Često povrijede jedući svježe zasađeno drveće. Mnogo vole lišće i stabljike, ali ako ih ne mogu pronaći, počinju kopati korijenje i aktivno ih koristiti za hranu. Samo do kraja ljeta zec ide na sjeme. Ništa manje poželjno za njih i tikvice, koje se mogu naći u poljima. U ovo doba godine uživaju u jelu divljih biljaka. Na primjer, radič ili kost.

U jesen zec jede bobice i voće. Na primjer, planinski jasen ili divlja ruža. Zimi se goji na krpama ljekovitog bilja, zimskim usjevima ili sjemenkama. Mogu se naći pod slojem snijega. Kada su hladni dani, počinju jesti:

  • metla;
  • kruške;
  • hrast;
  • stablo jabuke;
  • javor.

Oni mirno grizu koru drveća jer imaju snažne i oštre zube.

Zimska dijeta se ne može nazvati hranjivom, pa u proljeće žvaću travu s posebnim žarom. To im pomaže da napune vitamine, koji su tako nedostajali tijekom hladne sezone. Ali to je ispunjeno znatnom opasnošću. Zec se može okupiti na travnjaku u čitavim skupinama, što uvelike olakšava zadatak lovaca.

http://travelask.ru/questions/563376-chto-edyat-zaytsy

Što zečevi jedu u prirodi?

Zec je biljožderni krzneni sisavac koji spada u red zečeva i živi na gotovo svim kontinentima. Ovi predstavnici mogu se naći čak iu stepama i pustinjama. I naravno, svaka se vrsta prilagođava uvjetima u kojima postoji. Kako preživjeti u divljini? Što zečevi različitih pasmina jedu kod kuće iu svom prirodnom staništu?

Što jedu zečevi

Što jedu zečevi

Zajci imaju raznoliku prehranu, osobito ljeti, iako sve ovisi o tome gdje ova divlja životinja živi. Uši se uglavnom jedu biljnom hranom - korijenjem i kore drveća, lišća i stabljika biljaka, povrća i voća, sretni su da jedu mladice iz grmlja. U proljeće, kada postoji manjak mineralnih soli, tlo se može pojesti od zeca, pa čak i kamenje može biti progutano.

Većinom se zečevi smatraju vegetarijancima, ali ima slučajeva kada su jeli meso od jarebica uhvaćenih u lovačke zamke.

Vrste zečeva

Za nas, to su male, bezopasne, pahuljaste životinje koje žive u šumi i kada se opasnost približava, brzo se skrivaju od pogleda.

Od veljače, zečevi se počinju pojavljivati. Čim se životinja rodila, majka hrani malog zeca i bježi iz rupe, kako ne bi privukla grabežnike svojim mirisom. Nakon nekoliko dana ona se vrati, ponovno hrani gladno potomstvo i bježi. Ovo gusto mlijeko je dovoljno za bebe nekoliko sati. Tjedan dana kasnije, zec se pojavljuje u zecu.

Pre-zeca obložio travu u kunama, koja zeče i počne jesti nakon oko 10 dana. Otprilike mjesec dana mladi potomci više ne trebaju svoju majku i počinju živjeti samostalno.

U Rusiji možete pronaći 4 vrste zečeva:

U prirodi, međutim, samo 32 vrste broje se prema jednoj verziji, prema znanstvenim sporovima, pridajući ovoj vrsti i zečeve i pike, 45 vrsta. Upoznajmo se s nekim od njih.

Zec - bijeli

Živi u šumama Rusije, Južne Amerike, Mongolije iu mnogim drugim zemljama. U zimi, kako bi se manje vidljiv u snijegu, to mijenja boju u bijelu, a samo na vrhovima ušiju ostaje crna. Ljetni skakač sivi.

Što jede zeca u šumi? U ljetnoj prehrani nalazi se biljna hrana: začinsko bilje, maslačak, žitarice, planinski jasen, borovnice, gljive. U poljima, uši one jedu kupus, u vrtu životinje mogu čak i grickati luk i mrkvu. U jesen, bijeli zečevi hrane se na granama grmlja, a zimi je hranidba teža u šumi, pa jedu koru drveća, kao što su vrba, trešnja i breza.

Čak i uši ove vrste mogu jesti rogove losova, spuštene u šumi. Ako je moguće, iskopaju bobice ispod snijega, hrane se sijenom iz sijena blizu sela. U proljeće, kada se na travnjacima pojavi svježa trava, bijeli zec jede u jatima kako bi jeli tu poslasticu.

Ova životinja je noćna, pa tijekom dana leži češće, a noću dobiva hranu trčanjem na velike udaljenosti.

Zec - zec

Upoznajmo ovog zeca. Rusaki su velike jedinke smeđe boje s dlakama različitih nijansi. Oni žive u Kazahstanu, Turskoj i Iranu.

Rusaki s lovom jedu žitarice, radič, maslačak. Ako zec stigne živjeti na poljoprivrednim poljima, oštećuje usjeve jedući voće, povrće, dinje i tikvice. U Australiji, na primjer, zečevi su proglašeni štetnicima koji predstavljaju ozbiljnu opasnost.

Zimi, zec - zeca grizu koru drveća i grmlja. Za razliku od zeca, bijeli zec, ova vrsta hrani se na kori hrasta, javora i metle, povremeno ispucajući sjemenje biljaka i plodova ispod snijega. U proljeće često oštećuju korijenje grmlja, jedu lišće, mladice i biljke.

Hare - Tolai

Zečevi nisu veliki, noge i uši su dulje od onih drugih osoba. Predstavnik ove vrste živi u pustinjama iu ruskim stepama, Uzbekistanu, Turkmenistanu i Tadžikistanu.

Što zečevi jedu u prirodi? Zimi se približavaju naseljima. U planinama se spuštaju u doline gdje nema snježnog pokrivača. Glavna hrana su zeleni dijelovi biljaka. U proljeće se prehrana sastoji od korijena i gomolja travnatih biljaka (također uživaju mladu travu s užitkom).

Ephemera raste u pustinji - zeljaste godišnje biljke - jedna od delicija zečeva. Ljeti hrana je žitarice i šaš, u jesen kukuruz u poljima, pšenica i ječam. Zimi nema dobre prehrane, pa su zadovoljni korom drveća i grmlja.

Manchurian zec

Rasprostranjena je na jugu Dalekog istoka, u dolini rijeke Amur, u Kini, na sjeveru Korejskog poluotoka. Izvana - gotovo kao divlji zec, male duljine i težine do 2,5 kg. Stražnje noge su kratke, krzno je kruto i čekinjasto, ne mijenja boju s promjenom sezone.

Ove životinje su isti stanovnici šume kao zec-zec. Hrane se grmljem i drvenastim biljkama, bobicama i voćem. U zimi - kora i izbojci topole i Aspena.

Zec Antilope

Zbog svog staništa na vrućim mjestima, kao što je Arizona u SAD-u, zbog previsokih temperatura, zečevi imaju vrlo duge i velike uši. To pomaže ne samo boljem slušanju, nego i regulaciji prijenosa topline.

Tijekom dana skrivaju se od vrućeg sunca u grmlju, ali od večeri do jutra vode aktivan životni stil. Jedite uglavnom kaktuse, travu.

Kineski zec

Ova vrsta zečeva nalazi se u kineskim brdima, živi u Vijetnamu i čak je uključena u Crvenu knjigu. Pojedinci male veličine, s kratkim, tvrdim smeđim krznom s mnoštvom nijansi, imaju crne trokute na krajevima ušiju.

U prehrani: listopadne biljke, grane, mladice.

Kovrčavi zec

Stanovi u Kini, Indiji, razlikuju se u malim veličinama i teže oko 2 kg.

Uglavnom je noćna i uglavnom se hrani travom i travnatim biljkama.

Neke zanimljivosti:

  • Ova životinja je vrlo izdržljiva. Može doseći brzine do 50 km / h, prevladavajući ogromne udaljenosti u jednom danu.
  • Kroz duge uši, toplina napušta tijelo i time štiti životinju od pregrijavanja tijela. Za vrijeme kiše zec pritisne uši i ne dobiva vodu koja bi izazvala bolest životinje.
  • Žene žive oko 9 godina, mužjaci - 5. Kod kuće, uz dobru i pravilnu njegu, mogu živjeti do 13 godina, ali u divljini često umiru od kandži predatora prije nego što dosegnu odraslu dob.
  • Zbog čestog jedenja kore, njihovi se zubi istroše, ali novi rastu i zamjenjuju ih.
  • Čak i bježeći grabežljivci, zec nikad ne ulazi na stranu teritoriju.

U prirodnim uvjetima životinje same dobivaju hranu, ali što učiniti s zecom koji se pojavio u vašoj kući? Naravno, nositi se s onim što jedu zečevi?

Hranjenje kod kuće

Važno je znati da je teško jesti hare, posebno kod kuće, bliže prirodnom. Činjenica je da mlijeko zeca nema analogije. Kravlje mlijeko i formula za dojenčad nemaju takav sadržaj masti kao zec. Neki farmeri hrane zečje kravlje mlijeko jajima ili kremom, ali se tada povećava vjerojatnost da će umrijeti. Kondenzirano mlijeko nemojte koristiti zbog visokog sadržaja šećera.

Uho treba hraniti barem 2 puta dnevno u malim obrocima od 5-10ml.

Samo mjesečni zec počinje samostalno jesti. Mladi zečevi dobro jedu svježu travu, povrće i voće, poput mrkve, lišća stabala, bobica. Od 2. mjeseca možete ući u gotovu hranu, ali ne ranije, jer se oni asimiliraju i pogoršavaju životinju. U zimi možete zalihu sušene trave posječene ljeti.

Držati i brinuti se za zeca kod kuće

U prirodnim uvjetima zec nadilazi vrlo veliku udaljenost. Stoga se kućni ljubimci, osim malih, bolje čuvaju u slobodnom stanu ili u volijerima, gdje je prostran, a ne u kavezima. No, treba imati na umu da napuštaju svoj izmet svugdje i morat ćete očistiti leglo nakon njih.

Mladim zečevima je potrebna toplina, potrebno je napraviti masažu trbuha i vatu navlaženu toplom vodom, obrisati ispod repa.

Koliko ne bi pokušati voljeti svoje kućne ljubimce, ne zaboravite da su to divlje životinje, i morate povećati njihov sadržaj na prirodan način. Sada imate predodžbu o tome kako je dijeta odabrana od strane zeca i pod kojim uvjetima da ga zadrži.

http://fermoved.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html

Hare: na što se hrani, kako preživljava u prirodi

Čudno, ali zečevi su vrlo popularne životinje. Sve vrste igračaka sa ovim slatkim životinjama ispunjavaju trgovine i oduševljavaju djecu, one su junaci mnogih bajki, a pri pogledu na pahuljice svatko počinje smiješiti se. Zapravo, poznato je da je život u divljini vrlo teška stvar. Potrebno je bolje razumjeti što djeci pomaže preživjeti u teškim uvjetima i na što se zec hrani.

Opće karakteristike

Svi zečevi imaju slične značajke po izgledu, uključujući i njihove duge uši, vrlo iznenađujuće snažne stražnje noge, rep, vrlo kratke, mekane i pahuljaste, poput cijelog tijela životinje. Glavna značajka svih ušiju su nerazvijena ključna kost. Zanimljivo, za razliku od većine životinja, ženski zečevi su mnogo veći od mužjaka. Dužina životinja varira od 28 do 80 centimetara, a prosječna tjelesna težina je 6 kilograma.

Osobitost koju smo već spomenuli, a to su dugi i snažni stražnji udovi, dopušta životinjama ne samo da skoče visoko, već i trče vrlo brzo: životinja može doseći brzinu i do 70 kilometara na sat.

Kao što je poznato, zečevi se dva puta godišnje melju. Prvi moljac nastaje u proljeće, a drugi - u jesen. Početak i kraj tog procesa ne mogu se točno odrediti, jer sve ovisi o vanjskim uvjetima i području u kojem uho živi. Jedan od parametara koji dovodi do početka molta je promjena duljine dana. No koliko dugo će se proces nastaviti, izravno je povezano s temperaturom.

Prosječno trajanje molta je 80 dana. U proljeće počinje s glavom životinje i postupno, prema stražnjim udovima, životinja potpuno zamjenjuje svoj krzneni kaput. U jesen se sve događa upravo suprotno. Krzno koje se mijenja pomaže zecima da se bore s hladnim pucketanjem, jer je vrlo toplo i gusto.

Ne računaju se sve vrste zečeva, ali o njima ćete morati razgovarati na stranicama čitave knjige. Stoga u članku razmatramo samo one koji su uobičajeni u našoj zemlji. Ima ih pet.

  • Manchurijski zec nije osobito velik: duzina mu je cetrdeset i 55 centimetara, a njegova tjelesna masa ne doseze vise od dva i pol kilograma. Duljina ušiju je oko osam centimetara. Boja zeca je smeđa s ocherous zakrpe, a krzno sama je vrlo gusta i tvrda. Na trbuhu i sa strane su mjesta koja su lakša od osnovne boje. Na poleđini najistaknutije tamne pruge. Ova vrsta živi na Dalekom istoku, na Korejskom poluotoku, a nalazi se iu sjeveroistočnoj Kini. Ovo je vrsta ušiju koja migrira s dolaskom hladnoće, krećući se u topliju četvrt.
  • Mali pješčenjaci duljine 50 centimetara i težine od dva i pol kilograma imaju, u međuvremenu, osobito duge uši - 20 centimetara, a rep, upečatljive u svojoj veličini - 11,5 centimetara. Oni žive u pustinjama, a ponekad se uspinju u planine, jer njihove male šape nisu pogodne za život u snijegu. U toploj sezoni boja je žućkasta sa sivkastom nijansom, ali kakvu će krznu biti zimi teško je predvidjeti, jer je njezina boja povezana s vremenskim uvjetima. Zanimljivo je da ova vrsta preferira živjeti u jazbinama, međutim, ne voli ih iskopavati, stoga koristi one koje su bacali prethodni vlasnici.
  • Tolai gotovo nikad ne migrira i više voli bolje mjesto na već poznatom teritoriju. Njihov potez može biti samo vrlo ozbiljne promjene u vremenskim uvjetima, a ne na bolje, kao i nedostatak hrane za normalno postojanje. Njihova značajka nije tako brzo povećanje populacije, kao kod drugih vrsta. Međutim, rijetko ih se lovi, zbog toga, unatoč rijetkim i rijetkim potomcima, izumiranje ne ugrožava tajstvo. Stanište - Središnja Azija. U Rusiji se proširila u regiji Astrahan.
  • Bijeli sokolovi su prilično veliki. Njihova težina varira od 2 do 3 kilograma, au duljini zeca doseže centimetre. Posebno velike mogu težiti oko pet kilograma. Njihove uši i rep su male - oko 10 centimetara. Kretanje kroz obilan snijeg, koji je možda čak i labav, pomaže vrlo širokim nogama. Kao i svi zečevi, boja je povezana s sezonom. Ljeti je tamno, ponekad svijetli crveno, a zimi bijelo. Bijeli zec je široko rasprostranjen na području Transbaikalije i tundre.
  • Rusaki je čak i veći od zeca. Unatoč činjenici da je njihova duljina jednaka duljini bijelih, zbog masnih naslaga mogu doseći masu od 7 kilograma. Uši i rep su duge, oko 30 centimetara. Prolijevanje nije osobito izraženo u izgledu životinje: ljeti je obično siva, a bliže zimi postaje prilično lakša. Sve šume europskog dijela Rusije pune su zeca.

Što jede zeca

Ipak, što jedu zečevi? Kako su boja i struktura, hrana i njezine osobine izravno povezane s staništem životinja. Njihova ljetna prehrana uključuje više od 500 različitih vrsta biljaka. Kao poslastica za zečeve, tu su razno voće i povrće koje obožavaju, pa često dopuštaju sebi da napuste svoje stanište i odu u naselja s velikim brojem povrtnjaka.

U jesen, dnevni obrok ušiju obogaćuje sve više hrane. Trava postaje uvenula, opada, pa korijeni i grančice raznih grmova, za koje nijedan vremenski uvjeti ne brinu, postaju glavna hrana zečeva.

Hladne zime nisu lak i težak test za mnoge životinje, uključujući i zečeve. Čini se da je u zimskoj šumi jestivo? Svakodnevno je sve teže iskopati neke biljke ispod snježnih nanosa, pa se životinje pokušavaju približiti selima. Ponekad se nalaze plastovi sijena ili zamrznute bobice. Kora jasena, breze i vrbe, koja je mekša u usporedbi s drugim stablima, glavna je komponenta zimskog omotača.

U proljeće, kad padne snijeg i sunce počne zagrijavati zemlju, prvi se pupoljci pojavljuju na drveću. Počinje se pojavljivati ​​bujna trava. Tijekom zime zečevi su izgubili prilično pristojan dio svoje mase, stoga, da bi napunili hranjive tvari i elemente u tragovima u tijelu, uzeli su razne sitne kamenice, tlo, kao i ostatke životinja koje nisu preživjele ove zime.

Dakle, sumirajući, možete napraviti sljedeći popis onoga što zec preferira jesti:

  • različite vegetacije
  • voće i povrće
  • bobičasto voće
  • korijeni i grane grmlja
  • kore mekih stabala.
http://zveri.guru/zhivotnye/zayac-chem-pitaetsya-kak-vyzhivaet-v-prirode.html

Što jesti zec

Zec - životinja koja spada u skupinu sisavaca, lagomorfni poredak, zečja obitelj, zec (lat. Lepus). Suprotno uvriježenom mišljenju, oni ne pripadaju glodavcima i daleko su od toga da budu bezopasni. U slučaju opasnosti, oni su agresivni i odupiru se napadaču. Od davnina je zec dobrodošao lovački trofej zbog ukusnog mesa i toplog krzna.

Zec - opis, opis, izgled. Kako izgleda zec?

Tijelo zečeva je vitko, blago stisnuto sa strana, a kod nekih vrsta duljina mu je 68-70 cm, a težina zeca može preći 7 kg. Karakteristično obilježje poput zečeva su klinaste uši koje dosežu dužinu od 9 do 15 cm, a zahvaljujući ušima, ušće zeca je mnogo bolje razvijeno od mirisa i vida. Stražnji udovi ovih sisavaca imaju duge noge i razvijeniji su od prednjih. U slučaju prijetnje, brzina zeca može doseći 80 km / h. I sposobnost da iznenada promijeni smjer utrke i oštro skoči u stranu, omogućuje tim životinjama da se riješe potjere neprijatelja: vuka, lisice, sova itd. Haresi dobro trče uz padine, ali moraju ići niz glavu.

Bojenje zeca.

Boja zečeva ovisi o godišnjem dobu. Ljeti životinjsko krzno ima crvenkastosive, smeđe ili smeđe nijanse. Zbog tamne boje poddlake, boja je neravnomjerna kod velikih i malih "pestrinama". Krzno na trbuhu je bijelo. Zimi mijenjaju boju zimi, njihovo krzno posvjetljuje, ali samo bijeli zec postaje posve bijel. Vrhovi ušiju svih članova roda ostaju crni tijekom cijele godine.

Koliko dugo zec živi?

Prosječno trajanje života muškaraca ne prelazi 5 godina, ženke - 9 godina, međutim, postoje dokumentirani slučajevi dužeg života zeca - oko 12-14 godina.

Vrste zečeva, naslova i fotografija.

Rod zečeva je raznolik i uključuje 10 subgenera podijeljenih u nekoliko vrsta. U nastavku slijedi nekoliko vrsta zečeva:

Bijeli zec (lat. Lepus timidus)

Najčešći predstavnik roda zečeva, koji živi gotovo na cijelom teritoriju Rusije, u sjevernoj Europi, Irskoj, Mongoliji, Južnoj Americi iu mnogim drugim zemljama svijeta. Ova vrsta zečeva odlikuje se karakterističnim sezonskim dimorfizmom - u područjima sa stalnim snježnim pokrivačem, boja krzna postaje čisto bijela, s izuzetkom vrhova ušiju. Ljetni zec sivi.

Europski zec (lat. Lepus europaeus)

Velike vrste zečeva, od kojih pojedine rastu do 68 cm u dužinu i težine do 7 kg. Krzno je sjajno, svilenkasto, s karakterističnim valovitim, različitim nijansama smeđih, bijelih prstena oko očiju. Stanište zeca obuhvaća europske šumske stepe, Tursku, Iran, sjever afričkog kontinenta i Kazahstan.

Zec Antilope (lat. Lepus alleni)

Predstavnici vrste odlikuju se vrlo velikim i dugim ušima, koje rastu i do 20 cm, a ušne školjke su raspoređene tako da životinji mogu regulirati prijenos topline kada je temperatura okoline previsoka. Zec Antelope živi u Arizoni u SAD-u i 4 meksičke države.

Kineski zec (lat. Lepus sinensis)

Vrsta se odlikuje malom tjelesnom veličinom (do 45 cm) i težinom do 2 kg. Boja kratkog, tvrdog krzna sastoji se od raznih nijansi smeđe boje: od kestenjastog do opečanog. Karakteristični crni trokutasti uzorak ističe se na vrhovima ušiju. Ova vrsta zečeva nalazi se na brdovitim područjima Kine, Vijetnama i Tajvana.

Hare-tolai (lat. Lepus tolai)

Mali pojedinci izvana podsjećaju na zeca, ali se odlikuju dužim ušima i nogama, kao i odsutnošću zamršenog krzna. Zec je tipičan predstavnik pustinja i polu-pustinja, živi u Uzbekistanu, Turkmenistanu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji iu ruskim stepama - od teritorija Altaja do juga Astrahanske regije.

Žuti zec (lat. Lepus flavigularis)

Jedina populacija žućkastih zečeva nastanjuje livade i obalne dine u Meuanskom zaljevu, otuda drugo ime, zec Teuanotepec. Velike jedinke, duge do 60 cm i težine 3,5-4 kg, teško je pomiješati s drugim vrstama zečeva zbog dvije crne trake koje teku od ušiju do stražnjeg dijela glave i duž bijelih strana.

Bunny (lat. Lepus castroviejoi)

Stanište ove vrste zečeva je ograničeno na žbunje na sjeverozapadu Kantabrijskih planina Španjolske. U izgledu i navikama postoji sličnost sa smeđim zecom. U vezi s istrebljenjem, grabežom i narušavanjem prirodnog ekosustava, vrsta je na rubu izumiranja i nalazi se u Crvenoj knjizi Španjolske.

Crni rep (kalifornijski) zec (lat. Lepus californicus)

Vrsta je karakterizirana dugim ušima, snažnim stražnjim udovima, crnom trakom koja se proteže duž leđa i crnom bojom repa. Smatra se najčešćom vrstom zečeva u Meksiku i SAD-u.

Manchurian zec (lat. Lepus mandshuricus)

Mali predstavnici ove zečeve vrste rastu do 55 cm i ne prelaze 2,5 kg. Uši, rep i stražnje noge su dovoljno kratke, tako da postoji jasna sličnost s divljim kunićem. Krzno je tvrdo i kratko, smeđe boje s crnim valovima. Tipičan predstavnik listopadnih šuma i šikara nalazi se na Dalekom istoku, u Primorju, kao iu sjeveroistočnoj Kini i Koreji.

Kovrčavi zec (lat. Lepus oiostolus)

Izgled odlikuje mala veličina (40 - 58 cm) i težina nešto preko 2 kg. Značajka je žućkasto valovito krzno na leđima. Stanuje u Indiji, Nepalu i Kini, uključujući planinske stepenice tibetskih gorja, odakle je dobila drugo ime - tibetanski kovrčavi zec.

Gdje živi zec?

Zec živi u otvorenim stepskim i šumsko-stepskim krajolicima. Brojne populacije nalaze se u pustinjsko-stepskim područjima, na otvorenim šumskim rubovima, poljima i livadama, mjestima masovne sječe šuma. Oni pokušavaju ne penjati se duboko u šumu, preferirajući područja s razvijenom poljoprivredom. Osjećajte se ugodno u grmlju i uvalama obraslim grmljem. Ove životinje su dobro prilagođene životu u teškim klimatskim uvjetima, pa se nalaze čak iu Arktiku i na Aljasci. Nedavno su zabilježene populacije u Australiji i na Novom Zelandu. Nije pronađen samo na Antarktiku. Zecovi nemaju stalne noći, iako mogu koristiti napuštene lisice ili jazavčare. Oni pokazuju aktivnost u večernjim i noćnim satima.

Što jesti zec?

U proljeće i ljeto zečevi uključuju mlade grane i mladice grmova i drveća, lišće raznih biljaka, djetelinu, maslačak i druga bilja. Neće odbiti biljke od povrća i dinje.

Zimi, zečevi moraju iskopati ostatke usjeva ispod snijega, pojesti koru grmlja i drveća, uključujući voće, uzrokujući štetu. U sjevernim područjima zabilježeni su slučajevi kada su zečevi jeli ulovljene lovke u lovačke zamke. Stoga, zečevi ne možete nazvati čistim vegetarijancima.

Uzgoj zečeva.

U prirodnim uvjetima zeče žive pojedinačno ili u parovima. Tijekom godine ove se životinje tri puta javljaju tri puta. Gestacijsko razdoblje zeca traje do 50 dana. U jednom leglu može biti od 1 do 9 zečeva. Potomstvo je rođeno vidno i sposobno za neovisno kretanje. U prvih 5-7 dana, zečevi trebaju mlijeko, ali 2-3 tjedna života prelaze na hranu za travu i postaju neovisni. Seksualna zrelost dolazi do sljedećeg proljeća.

http://nashzeleniymir.ru/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D1%86
Up