logo

Poznat je gotovo svakoj osobi od djetinjstva.

Kao što je poznato, tetrijeb je vrlo lijepa ptica, ima vrlo svijetlo perje. Čim to ne zovu zanimljivom i veličanstvenom pticom u običnim ljudima: Chernysh, divlji petao, Berezovik, Kosach!

I gdje živi, ​​kako izgleda, koliko dugo crnac živi i na što se hrani?

opis

Grouse je prilično velika ptica. Glava je mala i kljun je prilično kratak. Težina varira u rasponu od 0,6 do 1,5 kilograma. Ona je prilično okretna i vitka.

Boja ovisi o spolu. Muškarac se lako prepoznaje po crnom perju s plavom nijansom. A ženka ima zapuštenu smeđu boju s poprečnim crnim, žutim ili sivim prugama. Podsjeća mnoge na žensku divljač.

Ova mobilna i energična ptica većinu svog života provodi na tlu, a zimi često na drveću. Postoje sljedeće vrste:

Uglavnom se čuvaju u pakiranjima (s izuzetkom sezone parenja) s populacijom od oko 200 jedinki. Aktivno ujutro i za vrijeme zalaska sunca, a ostatak dana radije sjede na suncu.

Distribucija i stanište

Ova vrsta pripada obitelji fazana i živi uglavnom u šumskoj, šumsko-stepskoj i djelomično stepskoj zoni Europe i Azije. Teško se može naći u stepskoj zoni, jer ne treba samo zatvoreno područje. Pojavljuju se na mjestima kao što su:

  • Sjeverna Koreja;
  • Srednja Europa;
  • Sjeverna Afrika;
  • Skandinavske zemlje;
  • Kina;
  • Škotska;
  • Mongolija.

Ptice su vrlo česte u našoj zemlji.

Također je važno reći o načinu života, naime: ptica selica crnih tetrijeb ili ne? Ne, to je sjedeći pogled. Tijekom razdoblja gniježđenja gradi stanove na otvorenim mjestima, izbjegavajući sumorne nizove s visokim drvećem.

Još jedna važna i zanimljiva značajka je da je riječ o zimujućoj ptici. Zimi se njezin život mijenja. U to vrijeme preferira sjesti na drveće, a navečer se skriva pod snijegom, stvarajući dubok tunel u snježnim nanosima. A u slučaju jakih mraza, praktički ne izlazi iz svog skloništa, osim izlaska na hranu za nekoliko sati.

Reprodukcija i dugovječnost

Razdoblje znakova počinje u rano proljeće kada se snijeg polako topi. Mužjaci s karakterističnim zvukovima i vrstom plesa pozivaju svoju voljenu da se pari. Vrlo često se u sezoni parenja događaju svađe.

Oni nalikuju onima koji odgovaraju palačama za bankete, ali u slučaju crnih ljuštura, svi, na sreću, ostaju živi. To je doista nevjerojatan i neusporediv spektakl. To možete osobno potvrditi gledanjem videozapisa ili fotografije takvog neobičnog postupka.

Muškarci troše maksimalnu snagu kako bi privukli pozornost žena. U isto vrijeme, oni su toliko poligamni da se nekoliko desetaka ženki oplođuje tijekom sezone parenja. Također u ovom trenutku su prilično stidljivi i tihi. Ali to ima svoje razloge: crni grouses nisu sposobni letjeti neko vrijeme zbog moltinga.

Nakon parenja završava "misija" mužjaka, a sve ostale odgovornosti za stvaranje i naseljavanje gnijezda, inkubiranje jaja, za daljnje hranjenje i podizanje pilića prenose se na ženke.

Crni tetrijeb živi oko 8-14 godina. No, brzi život ljudi u širenju poljoprivrednih polja i atraktivnost tih ptica za lovce značajno smanjuje njihov broj.

Što se hrani

Što se tiče prehrane, ona je vrlo raznolika. Dijeta se sastoji uglavnom od biljne hrane. Oni također trebaju hranu životinjskog podrijetla, ali na samom početku života. U to vrijeme konzumiraju insekte u vrlo velikim količinama.

Naravno, hrana ovisi o staništu i godišnjem dobu. U proljeće i ljeto hranjenje ovih ptica je vrlo raznoliko. U ovom trenutku, on hrani na pupoljci od breze, vrbe, Aspen, ariš, pamuk trave pupoljci, voće, razne bobice. U jakoj prehladi više vole iglice, češeri, bobice smreke.

S početkom jeseni, ako crni tetrijeb živi blizu polja, on bez oklijevanja i straha slavi sorte iz vrtova i polja. Ponekad kljucaju u male oblutke i gastrolite (tvrde sjemenke). To doprinosi njihovoj normalnoj probavi, to jest, lakše je brisati dolaznu hranu. Ovi oblaci su posebno važni u rano proljeće.

  • Ovo je pametna ptica s težinom od oko jednog i pol kilograma u potrazi za hranom koja može dugo vremena visjeti na grani, dostižući privlačne bobice ili pupoljke.
  • Kada dođe zima, područje šapa crnih grousesa raste zbog rasta rožnatih resica na stranama prstiju. Pomaže u boljem kretanju u snijegu.
http://pticadom.ru/teterev-ptica-krasivaya.html

Crni tetrijeb: gdje živi i što jede

Kukurišta pripada obitelji fazana i prilično je česta ptica. Najčešće se ovi predstavnici ptica mogu vidjeti blizu ruba šume ili u dolini prilično velike rijeke u kojoj žive. Najveći broj crnih grouseva zabilježen je u Rusiji, a možete ih susresti iu euroazijskoj zoni, gdje se nalaze stepa.

Vanjske značajke

Grouse je vrlo lijepa i prilično masivna. Glava u odnosu na njihovo tijelo je vrlo mala, a kljun je vrlo kratak. Dimenzije ptica su sljedeće:

  • Masa mužjaka varira od jednog kilograma do jedan i pol.
  • Duljina njihova tijela može biti do šezdeset centimetara.
  • Masa ženskog tetreba kreće se od sedam stotina grama do kilograma.
  • Duljina rijetko prelazi četrdeset pet centimetara.

Grouz ima izražen spolni dimorfizam. To znači da je anatomska struktura ženskih i muških ptica različita, ne računajući razlike u strukturi genitalnih organa.

Posjedovati sljedeće vanjske značajke:

  • Boja mužjaka je vrlo svijetla. Glavna boja perja, koja, treba napomenuti, vrlo lijep sjaj na svjetlu, je crna. Na glavi, vratu, guzici i donjem dijelu leđa je zelena, a na nekim mjestima i ljubičasta. Stražnji dio trbuha razlikuje se u boji od prednjeg dijela: nije toliko prelijeva, već je smeđi. Perje na repu imaju bijele vrhove i raspoređene su u neobičnom obliku, koji je više kao ventilator nego ventilator. Bijelo perje repa ističe se u kontrastu s crnim repom.
  • Ženke nemaju takvu izražajnu boju kao što su mužjaci također vrlo atraktivni. Njihov torzo ima šarenu boju. Njihova pera, čija je glavna boja crvena s dodatkom smeđe boje, siva su, tamno smeđa, tamno žuta i smeđa. Izgled ženske tetrijebe vrlo je sličan izgledu ženskog divljeg petroleja, međutim, moguće ih je razlikovati zbog karakterističnih tetura na repu, kao i zbog bijelih inkluzija na perju krila.
  • Treba napomenuti da se nezrele i još uvijek vrlo mlade ptice, i mužjaci i ženke, uopće ne razlikuju. Oba spola imaju jednako razno perje s bijelim prugama i oznakama na njima.

Posebnost crnog tetrijeba je njihov glas, koji kod žena i muškaraca ima određene razlike. Zvukovi koji čine ženskog crnog tetrijeba slični su kokodiranju pilića i oštriji su i brži od mužjaka. Mutiranje muškaraca dugo vremena, au slučaju približavanja prijetnji, glasovi vrišteći se pretvaraju u gluhe i budne.

karakter

Tetereva radije provodi vrijeme na tlu, međutim, u posebno hladnom vremenu, ptice moraju živjeti u drveću. Na istom mjestu dobivaju hranu. Način polijetanja i kretanja vrlo je sličan kretanju piletine. Teret je vrlo dobar u trčanju, ali njihovi koraci su nešto kraći od peradi, koji su navikli na pomicanje.

Zanimljivo je da se, unatoč velikoj težini, ptice kreću mirno i bez poteškoća uz grane drveća koje mogu biti vrlo tanke. Također, dimenzije crnih grouse uopće ne ometaju njegovim glatkim letom, koji može biti ne samo brz, već i dug. Ako je potrebno, lete nekoliko desetaka kilometara, što ga čini bez zaustavljanja.

Hvatanje crnog tetrijeba nije tako jednostavno: ptice imaju osjetljivo uho i oštar vid, au slučaju opasnosti odmah odlaze na sigurnu udaljenost ili lete do visokog stabla.

Ptice pokazuju svoju aktivnost ili rano ujutro, u zoru ili navečer. Ako temperatura padne vrlo nisko, ptice traže zaklon ispod snijega, gdje se mogu ugrijati. Kako ne bi uzaludno trošili toplinu, crni ribari hrane se samo jednom dnevno u ekstremnoj hladnoći.

Način života

Crni tetrijeb nisu navikli biti sami, stoga se drže u relativno malim skupinama, međutim, istraživači su pronašli i takve škole u kojima je bilo više od dvije stotine jedinki. Često se ove skupine sastoje od ženki i muškaraca u istom omjeru, ali ima i slučajeva kada u pakiranju postoje samo mužjaci ili ženke. Ali ovo je iznimno rijetko.

Omiljeno stablo tetrijeba je breza, jer su njezini pupoljci uključeni u svakodnevnu prehranu ptice. Veći dio dana provode na njima, a nakon tamnog i primjetnog hlađenja ptice se skrivaju pod snijegom, gdje formiraju posebne tunele za ugodan život. U posebno vlažnim danima, ptice mogu ostati u njima dvadeset i tri sata i biti odabrane samo za vrlo brz obrok.

Iznenađujuće, crni grouzi su uvijek na oprezu i nećete biti zatečeni. Zahvaljujući njihovom odličnom sluhu, uočavaju bilo kakvo šuškanje, bilo kretanje lisice u snijegu ili približavanje osobi. Osjetivši opasnost, ptice odmah probijaju zidove tunela svojim velikim tijelima i odmah se skidaju na visoko drvo.

Gdje su česti

Kao što je već spomenuto, većina pojedinaca može se naći u šumsko-stepskim dijelovima Europe i Azije. Ako govorimo manje nejasne, onda su područja crnih grouse sljedeća područja:

  • Alpske planine;
  • Britanski otoci;
  • Korejski poluotok;
  • Regija Usuri;
  • Kina;
  • Kazahstan;
  • Središnja Azija;
  • Mongolija.

Na nekim mjestima, tetrijeb ne živi u šumama i stepama, već u planinskim područjima. To se objašnjava stalnim promjenama klimatskih uvjeta, kao i aktivnim poljoprivrednim aktivnostima čovjeka. Na primjer, u alpskim planinama ptice se ne mogu naći niže nego na nadmorskoj visini od jedne i pol tisuće metara, unatoč činjenici da je prije nekoliko desetljeća područje na kojem su živjeli bilo mnogo veće.

Nažalost, što je šira aktivnost ljudi, manje ptica ostaje na području koje smo ovladali. Upečatljiv primjer je gotovo potpuno nestajanje istih u istočnom Sudetu.

Također, pojedinci crni tetrijeb, u mnogo manjim količinama, ali još uvijek se mogu naći u sljedećim lokalitetima:

  • U Belgiji;
  • U Nizozemskoj;
  • U sjevernom dijelu Njemačke;
  • U Danskoj;
  • U Velikoj Britaniji;
  • Škotska;
  • Skandinavija.

Omiljena mjesta za crne grouse su mjesta gdje se uspješno kombiniraju i visoka vegetacija i mali grmovi, au blizini se nalaze i područja s čistim stablima. U dolinama velikih rijeka i blizu močvara najčešće se nalazi veliki broj pojedinaca. Izbjegavajte ptice gustih i tamnih šuma.

Ove ptice mogu voditi dva načina života: i sjedeći i nomadski. Iz nekog razloga, prirodoslovci su aktivno pokretali većinu stanovništva u određenim godinama. Možda je to zbog činjenice da se broj ptica značajno povećava, i više se ne mogu slagati na području takvih velikih skupina. Sezonsko putovanje među crnim grouzima nerijetko se promatra, a ptice napuštaju svoja poznata mjesta samo u slučaju posebne potrebe.

Što jede crni tetrijeb

Prehrana ptica je vrlo raznolika, ali većina se sastoji od hrane biljnog podrijetla. Određene biljke konzumiraju crni divljaci u određeno doba godine, kada je potrebna dopuna zaliha određenih tvari.

Canna, breza, ariš, joha - sve to jede crni tetrijeb u proljeće, kada imaju akutni nedostatak proteina. U jesen, naravno, vrijeme je za razne bobice: borovnice, borovnice i lingonije. Ako skupina živi u blizini polja gdje ima plodova žitarica, onda ptice pokušavaju tamo uživati, preferirajući pšenicu prema drugim žitaricama.

U zimi, kada je gotovo nemoguće pronaći bilo što, ptice moraju jesti breze, skinuti mekanu koru drveća, po mogućnosti jesti iglice jele, ariš i bobice smreke.

Pilići moraju u hranu uključiti više biljne hrane nego odrasli. Međutim, s godinama su njihove potrebe za kukcima i beskralježnjacima izrazito smanjene.

prijeteći

Tetereva zasigurno ima brojne osobine koje im pomažu da prežive u teškim uvjetima, ali često postaju žrtve raznih predatora, među kojima su i divlje svinje, lisice, jastrebovi i kune.

Navedeni predstavnici pseće obitelji nanjuše ptice koje se skrivaju pod snijegom i odmah ih napadaju, probijajući se kroz tanki zid tunela. Lisice sa sabulima također love male piliće. Sokolovi, međutim, pronalaze svoj plijen iz zraka i žure se brzinom munje.

Unatoč činjenici da se, prema istraživačkim podacima, utjecaj grabežljivaca na crne grouse značajno povećao i izazvao neke promjene u životu tih ptica, to nije glavni razlog smanjenja populacije. U tome sudjeluju još dva čimbenika, od kojih je prva ljudska aktivnost.

Ne samo da nekontrolirani lov na tetrijeba ima značajan utjecaj na njihov broj, nego i na ekonomsku aktivnost čovjeka. Što se više ljudi razvija, više se problema javlja s tetrijebom, ai sa svim ostalim životinjama. Ljudi sijeku šume, postavljaju motke s električnim vodovima, od kontakta s kojim svake godine više od dvadeset i pet tisuća ptica propada. Turizam također ima negativan utjecaj na prirodu.

Promjene klimatskih uvjeta također doprinose smanjenju broja stanovnika crnog tetrijeba. Zime su ponekad vrlo oštre, a ponekad i toplo vrijeme aktivno izmjenjuje hladnoću. To dovodi do stvaranja malog, ali još uvijek snažno utječe na egzistenciju crnog tetrijeba, ledene kore na ledu.

http://zveri.guru/pticy/ptica-teterev-gde-zhivet-i-chem-pitaetsya.html

Tamo gdje ptica teturaje i kako živi: neke korisne informacije

Grouse je prilično velika ptica koja pripada obitelji fazana, čije je stanište vrlo široko: to je šuma, šumska stepa i dijelom Europa. Možete upoznati ovu pticu na području Ruske Federacije. Najčešće, on je sjedeći, ponekad lutajući u potrazi za hranom. On preferira živjeti na rubu šume, u dolini velikih rijeka.

Ove ptice imaju nekoliko vrsta:

  • livada;
  • Oštar repom;
  • tetrijeb;
  • plava;
  • Kavkaski tetrijeb;
  • pelin.

Neki od njih su na rubu izumiranja od strane čovjeka i sada su pod zaštitom.

područje

Najčešći tetrijeb u duljini Britanskog otočja i Alpa do Korejskog poluotoka i regije Ussurija.

Na zapadu iu središnjem dijelu Europe te ptice žive u šumama, naseljavaju se u planinama. Uz sjevernu obalu Danske, Belgije, Nizozemske se također može pronaći. U Aziji se ove ptice često nalaze u Kazahstanu, Kini, Mongoliji, Sjevernoj Koreji. U nekim područjima čovjek je potpuno istrijebio ptice (na primjer, crni grouses nisu pronađeni u istočnim Sudetima).

Na području Rusije crni tetrijeb također imaju vrlo širok raspon. Na sjeveru se nalaze u sljedećim područjima:

  • Poluotok Kola;
  • Regija Arkhangelsk;
  • Republika Komi;
  • Tjumenska regija.

Na jugu živi na sljedećim područjima:

  • Kursk;
  • Volgograd;
  • Voronjež;
  • doline Urala i Samara.

U istočnoj Rusiji, crni tetrijeb možete vidjeti ovdje:

  • na sjeveru Bajkala;
  • u dolinama rijeka Gorin i Argun,
  • uz rijeku Ussuri.

Grouse-kosach se često javlja u baltičkim zemljama, Ukrajini, Poljskoj i Njemačkoj. Ova ptica može se vidjeti u Kazahstanu, osobito u sjevernim regijama, te u Mongoliji.

Očito je da je stanište tih ptica prilično široko. Ponekad, u potrazi za hranom, migriraju na kratke udaljenosti i tako proširuju područje staništa.

Veliki predstavnik tetrijeba, Kavkaz, ima manje ograničeno stanište: to je područje Rusije (Kavkaz), Azerbejdžana, Armenije, Gruzije, Turske. Radije se naseli i gradi gnijezda na značajnoj visini, više od dva i pol kilometra iznad razine mora, i hrani se još više - na visini preko 3 km!

Ove ptice su u Sjevernoj Americi, pa tetrijeb za kadulju preferira ovaj kontinent. Zimi živi u blizini farmi, jede na njihov trošak, a za vrijeme tokanije se seli u travu.

Gnjurac voli gnijezdo u blizini stjenovitih planina u Turkmenistanu, u šikari pelina. Crnogorične šume naseljavaju divlje jarebice.

staništa

Kosachis vole živjeti u takvim šumama gdje postoje otvoreni prostori: u pravilu, mali šumarci i lagane šume. Često se naseljavaju na rubovima poljoprivrednog zemljišta ili vodenih livada, na opekotinama ili proplancima. Izbjegavaju se tamne guste šume. Oni preferiraju breze šume, rjeđe - vruće zemlje i močvare. Najdraže mjesto na kojem crni tetrijeb želi živjeti je šuma breze, u Njemačkoj nije uzaludno da je ta simpatija ptica dobila nadimak breza!

Prije su se ptice naseljavale u stepama, ali su tijekom poljoprivrednog razvoja te zemlje prebačene na čovjeka koji je pritisnuo krilate divove.

Ove ptice radije gnijezde na tlu, posebno biraju sigurno mjesto u gustim grmovima ili šikarama. Ponekad se za "stanovanje" odabere mala depresija u tlu. Izgradnja gnijezda odgovornost je žene, muškarac neće sudjelovati u tom procesu. Gotovi “dom” je izoliran perjem, suhom travom.

Groove udara oko 6-8 jaja i inkubira ih. Oko mjesec dana kasnije, ponekad - tri tjedna - izlegu se mladunci. Njihova hrana u prvim danima života bit će ličinke i insekti. Međutim, odrasle ptice preferiraju biljnu hranu: pupoljke, lišće, bobice, smreke, cvijeće i sjemenke.

Kavkaski crni grouse koji se voljno naseljavaju u šikarama rododendrona i divlje ruže, naseljavaju male smrekove lugove i gnijezde se među niskim drvećem breze. Gnijezda se stavljaju u grmlje ili na livadske padine, ženka se bavi inkubacijom jaja i zbrinjavanjem potomstva. Jaja obično nisu više od šest.

Kao i uobičajeni tetrijeb, bijelci preferiraju držati se u jatima, a zimi se žene uglavnom drže muškaraca. U proljetnim mjesecima ptice se penju na stabla i kušaju svježe pupoljke ili mladice. Nakon što su uhvatili jake noge za deblo, dugo se mogu objesiti naopako. Ptice ne vole mijenjati mjesto boravka, što je bio razlog njihovog gotovo potpunog uništenja: lovcima nije bilo teško pronaći gnijezda ovih velikih ljepotica.

izgled

To su prilično velike ptice, dugačke oko 45 cm i težine oko kilograma. Mužjaci - prekrasni vlasnici crnog perja s nijansom, iznad očiju, poput obrva, postavljeni su crvene pruge. Kljun crn, šape tamne boje. Podvozje i perje na unutarnjoj strani krila su bijele boje, a trbuh smeđe boje. Malo perje smeđe tamne boje s bijelim impregnacijama, tzv. Ogledala. Upravljačka pera su crna. Ptica izgleda vrlo lijepo zbog glatkog savijanja ekstremnih repnih pera.

Ženke su manje privlačne po izgledu. One su manje veličine, oslikane u šarenim žuto-smeđim ili sivo-žutim nijansama s poprečnim prugama. Rep nije tako lijep kao u muškaraca i mnogo kraći.

Nestlings su također šaren, njihove boje uključuju smeđe, bijele, smeđe, žute pruge i mjesta.

Zanimljivosti

  • Sejaci imaju jasno izražene spolne karakteristike: čak i neiskusni ne smiju miješati mužjake i ženke. Ženke su raznobojne, smeđe-sive, rjeđe - tamno žute, čine zvukove slične kucanju, a mužjaci su crni, zelene ili ljubičaste boje, vlasnici jasnog glasa.
  • Crni grouses se odlikuju izvanrednim sluhom i oštrim vidom, stoga osjećaju opasnost izdaleka.
  • Mužjaci gotovo nikada ne sudjeluju u uzgoju pilića. A raspored gnijezda, i briga za mlade stoke su angažirani u ženki. Oni hrane bebe i pažljivo ih skrivaju od opasnosti. Ako ženke vide približavajućeg grabežljivca, skreću pozornost na sebe, bježeći od gnijezda, kako bi na taj način spasile piliće.

Način života

Vodi zemaljsko postojanje, seli se na stabla samo u potrazi za hranom. Međutim, dobro leti, može pokriti desetke kilometara, bez zastoja. Najradije živi u jatima koja mogu doseći vrlo impresivne veličine - do 300 ptica različitog spola.

Vrijeme posebne aktivnosti je rano ujutro ili kasno navečer.

hrana

Bijeli tetrijeb ljeti preferira sjemenke, bobice, lišće i travu, a zimi će rado jesti breze, pupoljke, iskopati bobice i sjemenke ispod snijega.

Košače su i biljožderi: sa zadovoljstvom se hrane pupoljcima (breza i druga stabla: jasenka, vrba, joha; bobice (borovnice, jabuke, ptičje višnje, borovnice, sjemenke). Ptice žive bliže poljima kako bi se nakon žetve počastile preostalim zrnom. U nepovoljnim godinama njihova hrana postaje šišarka i borove iglice, bobice smreke.

Zimi

Grouz ne odleti u tople zemlje, preferirajući provesti zimu u svom stalnom staništu. Ova ptica se iznenada prilagodila na tešku sezonu: živi uz breze, hrani se njihovim pupoljcima. I u samoj hladnoći, zagrijava se u snijegu: zaroni u nanos s drveta, probijajući pravi mali kanal, kulminirajući u „prostoriji“ gdje crni tetrijeb i prolazi kroz loše vrijeme. Međutim, nakon što je čuo kako snijeg škripi ispod šapa približavajućeg grabežljivca, osjetljive ptice odmah se dižu prema gore i odlaze.

Malo uzgoj

U proljeće počinje gniježdenje divljači. Mužjaci su smješteni na rubu šume ili na čistini i počinju teći - čine čudni, melodični zvuci, privlačeći psa tether. U ovom trenutku, oni su vrlo aktivni: kreću se oko čistine, hrle jedan za drugim, pokušavajući se pojaviti u svoj svojoj slavi.

Nakon što ženke stignu na čistinu, počinju bitke. Praktično su sigurne za ptice, ali izgledaju nevjerojatno! Crni parovi tetrijeba se ne formiraju, jedan mužjak može dati potomstvo nekoliko tetrijeba. Nakon parenja, sva briga o gnijezdu, jajima i pilićima postaje zadatak ženke.

Područje tetrijeba je prilično široko, ali je ljudska intervencija uvelike dovela do toga da je područje smanjeno. Najviše je to utjecalo na stanovnike stepa, koje su doslovno preživjele poljoprivredne poslove. Šumske ptice još uvijek se osjećaju ugodno, zauzimajući prilično široko područje šuma i šumsko-stepske Europe i Azije.

http://zoolog.guru/pticy/volnye-pticy/gde-obitaet-i-kak-zhivet-ptica-teterev-nemnogo-poleznoy-informacii.html

Gdje živi, ​​kako izgleda, koliko ptica živi i kako crni tetrijeb

Priroda nikada ne prestaje zadiviti osobu raznovrsnošću boja, bizarnim oblicima i nevjerojatnim ponašanjem pojedinih predstavnika flore i faune. Posebno mjesto u toj raznolikosti zauzimaju ptice. Glasovi, navike, pojavljivanje mnogih, osobito svijetlih predstavnika, odavno su postali domaćinstvo. Svatko poznaje trilove slavuja, borbe pijetlova. Kako crni tetrijeb izgleda, na što se hrani, gdje živi, ​​na kojim područjima tražiti i kako pronaći struju tetrijeba, malo ljudi to zna.

Crni tetrijeb: opis

Šarolika, nepisana ptica veličine male piletine je ženski tetrijeb. Veća i svjetlija u boji, od plave do crne do zelene s ljubičastom ili bijelom - ovo je tetrijeb. Razdvajanje boja omogućuje malom broju ženki da odaberu par iz velikog broja raznolikih i atraktivnih mužjaka.

Veličine pojedinaca karakteristične su za redoslijed pilića:

  • ženke dosežu dužinu od nešto više od 40 cm s težinom do 1 kg;
  • mužjaci su veći - dužine preko 50 cm, težine do 1,5 kg.

Oni se razlikuju od ostalih predstavnika kokoši, crnih sluga, s potpuno pernatim metatarzusom i gusto prekrivenim perjem i nosnicama. Većina zastupnika groza ima i perje na prstima.

Mužjaci daju jedinstvenu ljepotu izražajnim obrvama jarko crvene boje, a rep podijeljen u obliku lire - na vrhu crne s ljubičastom nijansom i ukrašen snježno bijelim perjem odozdo. Neprimjetna boja ženki također ima svoju razliku, izraženu poprečnim sivim, žutim i smeđim prugama s bijelim perjem na donjoj strani repa.

  • kratki ispupčen kljun;
  • nosnice skrivene perjem;
  • zaobljene kratke krila;
  • krnji rez;
  • pernate noge;
  • membrane na prednjim prstima;
  • dimorfizam - razlika između boja ženki i mužjaka.

Gdje živi crni tetrijeb?

Geografiju obitelji tetrijeba predstavljaju različite geografske širine i kontinenti. Pronađene su različite vrste ptica:

  • u Sjevernoj Americi - na otvorenim prostorima Kanade i Aljaske;
  • u Europi, od britanskih otoka do Alpa i Ardena;
  • u Euroaziji - od Baltika do Ukrajine;
  • u ruskim regijama Kursk i Volgograd;
  • u sjevernom dijelu Bajkalskog jezera iu regiji Usurija.

Ptica se može naći u šumsko-stepskim i šumskim područjima, u Palearktičkoj i Neoarktičkoj zoni. Njihovo stanište je neograničeno, kao i broj vrsta i podvrsta ptica. To su kavkaske, kamene, zajedničke, kosače, šumarke, divlje divljači, divlje divljači, jarebice i drugi predstavnici tetrijeba.

Tijekom gniježđenja ptice migriraju u lipe i jasenke daleko od gluhih šuma s visokim stablima i bliže opekotinama i proplancima koji se izmjenjuju s poljima na kojima možete profitirati od žitarica. U nedostatku pogodnih uvjeta mogu se gnijezditi u šumama breza, rijetkim niskim šumskim i šumskim rubovima, u blizini suhih mjesta i bobica. Često se nalazi na periferiji poljoprivrednog zemljišta i vodenih livada. Najdraže mjesto se smatra šumama breze, zbog čega se u Njemačkoj crni grouzi nazivaju pticama breza.

Što jede crni tetrijeb

Prehrana tetrijeba je raznolika kao i njezino stanište. Osnova prehrane sastoji se od hrane biljnog podrijetla. Različite bobice, sjemenke, biljni pupoljci - izbor i specifične vrste ovise o zemljopisnom položaju staništa svake vrste.

Sezonske promjene u ishrani također su određene zemljopisnom širinom na kojoj životinja živi. To može biti u različitim kombinacijama breza pupoljci i naušnice, divlje ruže bobice, smreka. U brdima, zimska prehrana može uključivati ​​mlade iglice i sjeme smreke.

Hranjenje pilića ima svoje osobine. Tijekom razdoblja rasta potrebna im je proteinska hrana, kojom crnci opskrbljuju mnogo potomaka. To su uglavnom najrazličitiji predstavnici kukaca - skakavaca, cvrčaka, muha, kukaca, pauka, kukaca, mrava, gusjenica, komaraca. Kad napuštaju ranu dob, hrana za životinje gubi svoju važnost, a ptica prelazi na konzumiranje velikih količina sjemena, cvijeća, pupova, cvatova, lišća grmlja i zeljastih biljaka.

Osnova prehrane sastoji se od hrane biljnog podrijetla.

U zimi, dijeta se sastoji od izbojaka, naušnica i pupova drveća - breze, johe, vrbe i jasike. Također, ptice pokušavaju dobiti "zimske" borove šišarke i borovnice.

Važno je! Obvezna sastavnica prehrane odraslog gusaka reprezentativnog tipa - sitni šljunak. Pomažu olakšati varenje hrane mljevenjem u kašastu masu.

Struja ljevanica

S početkom proljeća, ponašanje ptica se mijenja. Oni postaju aktivniji i živahniji, što ukazuje na skori početak vremena približavanja sezone parenja, što je posebno za crne ribare i pada na ožujak. On ima svoje jedinstveno ime - razgovor. Ona kombinira dva značenja - s jedne strane, to je proces odabira partnera i formiranje parova crnih divljaka i divljih gusaka - tekućih, a s druge strane, mjesta bračne igre - struje.

Stepska područja, otvorene šume ili poplavne livade, livade, proplanci i šumski rubovi služe kao struje. Nakon što su odabrali jedno strujno mjesto, ptice ga ne mijenjaju - ostaje konstantno. To omogućuje lovcima da se vrate iz lova s ​​velikim brojem plijena. Glavno je znati točno određeno mjesto i samo čekati vrijeme u zasjedi kako bi proizveo niz točnih pogodaka.

Prvi koji se pojavio na trenutnim starim mužjacima. S vremenom će ih mlađi pojedinci nadoknaditi. Muški mužjaci mogu sudjelovati u struji pod jednakim uvjetima s odraslima. Slabi moraju zadržati marginu struje, bacajući pogled na natjecanje sa strane.

Tokovanie počinje s govorima muškaraca. Pokazuju svoje vrline klicateljima, najprije izvodeći izvorne pjesme nalik na dosadan žamor, a zatim prelazeći na plesne elemente - raspršujući repove, važno je ugnijezditi se na tlo, već emitirajući druge zvukove - chufykanie. Prezentacija se završava borbama kandidata, slično borbi pijetlova, kada protivnici pokušavaju nanositi bolne udarce jedan drugome. Tijekom bitke, tetrijeb je toliko zaokupljen akcijom da ništa ne primjećuje. To ih čini lakim plijenom za lovce, koji su vodopadima dali nadimak - gluhi teteri. Gubi onaj koji prvi napusti bojno polje. Tijekom struje protok na struju može se prikupiti od dvije jedinice do dva tuceta, a ponekad i stotine muškaraca.

Do kraja borbe, crnci su stigli, pozdravili pobjednike i uklonili s njima iz tokishcha za parenje. Žene se ne žure izabrati muškarca, a zapravo je na njima da imaju ovo pravo, čekajući na odlučnost najupornijeg i snažnijeg predstavnika.

Groteska gnijezdo

Svi tetrijeb, bez obzira na vrstu i zemljopisni položaj, žive u velikim jatima. Životni stilovi su sjedeći. U potrazi za hranom, ili u slučaju opasnosti, jato obavlja letove na prilično velikim (do 10 kilometara) udaljenosti. Lete savršeno, ali radije provode više vremena na tlu, gdje organiziraju i mjesta za gniježđenje.

Tipično, gnijezdo je mala udubina obrubljena starim listovima, perjem i mahovinom, pomiješana s malim grančicama. Dubina pladnja varira od 4 do 6 centimetara promjera od 16 do 22 centimetra. Skrivanje gnijezda u šikarama. Mjesto je odabrano nedaleko od mjesta bobica - borovnica, jagoda i rezanja kostiju, koje će biti hrana budućim pilićima.

Kompletno polaganje ima od 4 do 14 jaja, prosječno je 6-8 jaja, koja imaju lagani oker ton s smeđkastim mrljama. Broj jaja koje kokoš ostavlja utječe na prinos godine. Što je manje mogućnosti za dobru hranu, to će manje biti jaja. Nedostatak hrane utječe ne samo na broj mladih životinja, nego i na njihovo zdravlje. Zato priroda odmah ispravlja kvantitativne pokazatelje.

Jarac na gnijezdu

Čim ženka položi posljednje jaje, počinje izleganje. Na jugu ovaj period pada početkom svibnja, na sjeveru krajem svibnja ili početkom lipnja. Zanimljiva činjenica! Starije žene počinju uzgajati ranije nego mlade. To je zbog činjenice da ako izgube zidove iz bilo kojeg razloga, mogu imati vremena odgoditi i sjesti kroz drugi. Dakle, vrijeme valjenja u crnim grouzima nema jasne rokove i granice, koje se protežu tijekom dugog razdoblja.

Nakon parenja mužjaci ne sudjeluju u "obiteljskom životu". Sve odgovornosti za gniježđenje, inkubaciju i hranjenje pilića padaju na ženke. Potomci se pojavljuju za mjesec dana, rjeđe - tri tjedna nakon početka inkubacije.

Zimovanje i hranjenje tetrijeba

Sjedeći način života tetrijeba i tetrijeba čini ih prilagodljivim preživljavanju u hladnom razdoblju. Ako promatrate ponašanje ovih ptica u zimskim mjesecima, njihova ovisnost o brežuljcima postaje jasna - breze "naušnice" omiljena su poslastica tetrijeba i temelj njihovog opstanka u gladnoj sezoni. Dobar dodatak prehrani su i razne bobice grmlja koje se skrivaju pod snijegom i zadržavaju njihova prehrambena svojstva.

Drugi uvjet potreban za uspješno preživljavanje zimi je dubok, pahuljast snijeg. Ako su mraze umjereni, jato provodi gotovo cijeli dan u drveću, čineći, s vremena na vrijeme, male letove do mjesta hranjenja. U večernjim satima, dobro se jedući, rone ravno od drveća do snijega, gdje se skrivaju preko noći. U najtežim zimama, kada temperatura padne ispod 20-25 stupnjeva Celzija, crni grouses mogu provesti nekoliko dana u skloništima za snijeg. S dolaskom otapanja, i mužjaci i ženke prelaze na drveće, gdje ne samo da provode cijeli dan, nego i provedu noć.

Sjedeći način života tetrijeba i tetrijeba čini ih prilagodljivim preživljavanju tijekom hladne sezone.

Crni tetrijeb koji živi u brdima, gdje je zimska prehrana još oskudnija nego na ravnicama, ima svoje vlastite načine preživljavanja. Čak su se prilagodili da se hrane mladim iglicama i sjeme smreke.

Vrste tetrijeba

Vrste crnih grouse su vrlo raznolike. Zbog atraktivnih podataka o težini i ukusu ptice su predmet lova, a njihov način života i navike lovcima olakšavaju lov. Predatorsko i nepromišljeno istrebljenje ovih divnih ptica stavilo je neke vrste na rub izumiranja. Kako bi se spriječio potpuni nestanak tetrijeba, navedeni su u Crvenoj knjizi.

Najpoznatije sorte uključuju:

  • tetrijeb ili polje, livada;
  • bijele rase;
  • plava ili zadimljena;
  • kadulja (pelin).

tetrijeb

Najpoznatija je, zbog široke rasprostranjenosti, vrsta tetrijeba. Upravo je s njim, svojom bojom, karakterističan oblik repa, s bijelom podlogom koju povezuju amateri i poznavatelji faune s vrstama ptica tetrijeb.

Košači se mogu naći na prostranim stepskim stepama, u šumskim stepama i šumama od Švicarskih Alpa i Velike Britanije na zapadu, do Usigurske tajge na istoku.

Za naselje, jata biraju mjesta s otvorenim prostorima - poljima, livadama, velikim proplancima uz granice, šikarama grmova, breza i crnogoričnih šuma. Ljeti otvoreni prostori i poljoprivredno zemljište služe kao izvor hrane za njih, a grmovi pružaju sigurno utočište gdje se lako možete sakriti od prirodnih neprijatelja (lisica) i lovaca.

Kavkaski tetrijeb

Ime je dobio po staništu - to je područje Kavkaza i Turske. Jata kavkaskog crnog tetrijeba uspinju se u visoravni (do 3 km), gdje vode sjedeći način života na padinama pokrivenim rododendronima, smrekom i malim otocima breza. Za uzgoj pilića, ženke se spuštaju na 2,5 tisuća metara, gdje grade gnijezda.

Oni se razlikuju od svojih bliskih rođaka - kosača - samo u minijaturnim veličinama - ženke ne rastu više od 40 cm i ne dobivaju na težini iznad 0,9 kg, a mužjaci - ne više od 50 cm i 1,1 kg. Muškarci izgledaju skromnije - na donjoj strani repa nedostaju bijela pera, a rep izgleda više kao zakrivljena kuka do dna.

Još jedna razlika između kavkaskih tetrijeba - u vođenju igara za parenje, također može biti aktualna sama. Ova vrsta crnih sluga ugrožena je i upisana u Crvenu knjigu.

Crni tetrijeb

Malo je poznato, čak i među profesionalnim ornitolozima, pogled. Nalazi se u Sjevernoj Americi južno od Aljaske i Kanade, na ravnicama iu šumama u regiji Rocky Mountains. Uključuje dvije vrlo slične sorte:

  • dimi - boja je tamno sive boje;
  • plava - nosi plavu sa zelenom.

Čelo je ili narančasto ili crveno, podnožje je bijelo. Ženke imaju tradicionalno skromnu smeđkastu boju sa sivim pjegama i repom tamne nijanse.

Nakon proljetne i ljetne sezone među šumama crnogorice na ravnici, podizanjem pilića, jato se visoko spušta u planine, gdje provodi cijelu zimu.

Crni tetrijeb

Najveći članovi obitelji tetrijeba. Živjeti u prostranoj Sjevernoj Americi. U dužini, mužjaci dosežu 80 centimetara i teže oko 3 kg. Oni zaslužuju njihovo ime, kao i bijeli tetrijeb, zahvaljujući navici da se naseljavaju u blizini patuljastih šikara pelina, koji su u izobilju prisutni u njihovim staništima - pijemontskim ravnicama Stjenjaka. Grm služi kao njihovo prirodno sklonište od neprijatelja i daje hranu gotovo cijelu godinu.

Posebnu pažnju zaslužuju vanjski podaci pelina ili, kako se još naziva, kadulja. Njegovu izvornu boju teško je pomiješati s bilo kojom drugom vrstom tetrijeba.

Iako su osnovne boje boje vrlo jednostavne - siva, bijela i smeđa, njihove kombinacije stvaraju jedinstvenu sliku. Prstovi repa, koji su na krajevima muškog pola, otvoreni, oblikuju ventilator koji vizualno podsjeća na glavu američkih Indijanaca (pero kruna). Luksuzno bijeli "jabot" ispred je pokrenut crnim točkama na grlu, bradi i trbuhu ptica. Slika je upotpunjena jarkim žutim obrvama mužjaka.

Grouz je plemenita ptica. Većina ljudi to može vidjeti samo na fotografiji, ali je pamte tako što su riješili križaljku ili prolistali enciklopediju za djecu, dajući izvješće čitanju cijelom razredu. Ostatak ptice poznat je više ornitolozima i lovcima koji znaju njegovu cijenu i maksimalne informacije o tome.

http://petse.ru/ptitsyi/dik_ptitsyi/teterev-ptica.html

Ptica ludih riba. Životni stil i stanište tetrijeba

Dolaskom ranog proljeća, čim se počne spuštati snijeg i pojavljuju se crne čičkavce, može se vidjeti divljač. Grouz počinje intenzivno trčati, glasno skočiti i mrmljati.

Tako su njihova natjecanja u suparništvu između muškaraca. Ovi pokreti i zvukovi traju oko 15-20 minuta. Nakon toga se čuju zvukovi tišine i završava prvi čin koncerta.

Ali potrebno je neko vrijeme i sve počinje ispočetka. Svaka ptica u prirodi je na neki način originalna. Ptica tetrijeba je zanimljiva svima, od vanjštine do izvanrednog ponašanja.

Vrste tetrijeba

Postoji nekoliko vrsta ovih nevjerojatnih ptica. Svaka od njih ima svoje značajne razlike. Neki u prirodi postaju sve manji zbog ljudskih aktivnosti, tako da su sada pod pouzdanom zaštitom.

Livadni tetrijeb

Ovo perje, kao i sva ostala braća, pripada rodu fazana. U Sjevernoj Americi možete vidjeti livade crnog tetrijeba. Zimi, s početkom hladnog vremena, ptice možda ne oklijevaju završiti na farmama. Upravo u tim mjestima uspijevaju preživjeti teška doba godine i ne doživjeti probleme s hranom.

Stanište ove vrste tetrijeba su orahovi, mjesta s puno divlje ruže i breze. Na početku sezone parenja mijenjaju svoje mjesto razmještanja i prelaze na livade s visokim travama.

Za izgradnju gnijezda ptice biraju područja u blizini ribnjaka i niskih trava. Prisutnost rezervoara u blizini - preduvjet za ugodan život tetrijeba u prirodi. Ova vrsta je 1967. godine uvrštena u Crvenu knjigu i smatra se ugroženom.

Veliki tetrijeb

Ova vrsta tetrijeba živi na mjestima koja se protežu od središta Aljaske do Yukona, dosežući velike ravnice. Veličina ove ptice je mala - duljina ne prelazi 49 cm, a težina ne doseže kilogram.

Osobitost crnog tetrijeba s oštrim repom je njegov rep, u središtu kojega su pera dulja od ostalih. Tu je traka tamne boje između očiju ptice. Kod žena i muškaraca nema značajnih razlika. Boja u prvih nekoliko prigušivača.

Veliki tetrijeb

Pogodno je da ove ptice žive u proplancima s niskim travama, koje pomažu vješto sakriti gnijezda. Ako crni tetrijeb živi u šumi, onda traži čistinu za sebe. Često se nalazi na poljoprivrednim zemljištima i brdskim močvarama.

tetrijeb

Ove ptice su dovoljno velike. Njihovo stanište su šume i šumska stepa Azije. Najviše se ove vrste mogu naći u Rusiji, Mongoliji, Kazahstanu i Kini. Također je promatrana na području Ukrajine, Bjelorusije, baltičkih zemalja, Poljske, Engleske.

Muškarci obično imaju veće parametre od ženki. Razlikuju se po boji. U boji mužjaka prevladavaju crni i zeleni tonovi. Kod ženke je šarolikija s prevlastima crvene i smeđe boje. Ptice mogu težiti i do 1,5 kg.

Crni tetrijeb

Ova vrsta tetrijeba živi na Aljasci, Kaliforniji, Kanadi i Coloradu. Perje ovih ptica obojano je u tamnosivo s plavim i zelenim tonovima. Na pozadini tih boja obojen ogrlica narančasta ili crvena.

Ptičja prsa ukrašena su bijelom točkom. Veličina plavog tetrijeba je impresivna. Ponekad je težina odraslog mužjaka veća od kilograma. Između muškaraca i žena nema značajnih razlika u bojama. Razlikuju se po veličini. Oni radije vode sjedeći život u crnogoričnim šumama.

Kavkaski tetrijeb

Sam naziv ove ptice govori sam za sebe. Stanište kavkaskog divljaka nalazi se na području Gruzije, Azerbajdžana, Armenije i Kavkaza. Odaberite mjesta s gustim brezama, psu. Trebali bi biti malo, ali dovoljno da sakriju ptičja gnijezda.

Pojava ove vrste tetrijeba je vrlo slična tetrijebu, samo nekoliko manjih parametara. U bojama muškaraca dominiraju crne boje, ženka je prepuna smeđih i crvenih tonova.

Crni tetrijeb

Na drugi način, ovo se perje još uvijek naziva kaduljom crnog tetrijeba. Ova velika ptica živi u Sjevernoj Americi i Kanadi. Sudeći po imenu, ptica cijelog života komunicira s polinjom.

Sjeme biljke su njezina omiljena poslastica od tetrijeba, u njihovim šikarama preferiraju graditi svoje domove, ali i sakriti se od svojih neprijatelja. Za ove vrste divljih životinja važna je prisutnost močvara.

Boja mužjaka ovih ptica je mnogo bogatija od boje ženki. U načelu, kao što je već napomenuto, ovaj se uzorak primjećuje kod svih vrsta tetrijeba. U crnogoričnoj divljači prevladavaju smeđi tonovi, razrijeđeni bijelim.

Na vratu ptice nalazi se bijeli ovratnik. Jedinstvena je pernat rep, koji se sastoji od niza perja koje strše u različitim smjerovima i stvaraju dojam pupoljka cvijeta koji se otvorio.

Vrh perja je ukrašen u bijeloj boji, u podnožju su crne. Važno je napomenuti da samo muškarci imaju tako impresivan rep koji privlači suprotni spol.

Pojava tetrijeba

Postoje razlike između mužjaka i ženki tetrijeba. Seksualni dimorfizam na njihovoj najvišoj razini, u tom pogledu, priroda je učinila svaki napor. Svi mužjaci crnih grouse imaju svijetlu i zasićenu boju.

Općenito, to je vrlo lijepa ptica, koju možete gledati satima. Ptica ima veliku građu, malu glavu s kratkim vratom. Maksimalna težina peraja može doseći i do 6,5 kg. Njegova duljina može biti i do metra.

Kavkaski divljak

Oči ptica ukrašene su crvenom, neosjetljivom kožom. Kljun ptica nije osobito upečatljiv. Na vrhu je izbočina. I nosnice su prekrivene perjem. Krila imaju malu duljinu, zaobljena su.

Atraktivan rep muškaraca je upečatljiv. Udovi ptica prekriveni su perjem. Perje ženki se donekle razlikuje od perja muških. Ona je mutna i nije toliko prikrivena kao vanjsko okruženje.

Stanište i način života ptica

Tetereva se nalazi u Palearktičkoj i Neoarktičkoj zoni. Regije od Pirineja istočno od Mandžurije, područja Škotske i Mongolije, zemalja Sjeverne Amerike, Azije i Europe nastanjuju ove zanimljive i atraktivne ptice. Mnoge od njih mogu se naći u Rusiji.

To je sjedeća ptica, no tijekom razdoblja gniježđenja posebno je skrupulozno gdje se gradi stan. U ovom trenutku, crni tetrijeb pokušava izbjeći sumorne, gluhe šume s visokim drvećem.

Prekrasno i udobno u stablima lipa i jasena, gdje se vide breze, polja s žitaricama, bobice. Ne tako davno bilo je moguće promatrati te ptice u stepama. No, s razvojem poljoprivrede, postupno su je napuštali.

Ptice biraju zemlju za svoja gnijezda. Točno na njemu u gustim grmovima ili šikarama crni tetrijeb nalazi utočište. Događa se da jednostavno koriste udubljenje u tlu.

U pitanju doma sve odgovornosti leži samo na ženama. Predstavnik jačeg spola ne uzima ni najmanje sudjelovanje. Za izolaciju gotovih stambenih koristi perje i suhu travu. Ptice više vole živjeti svoj život. Zimi su crnci posebno važni da bi se držali zajedno. Ženka rijetko odlazi iz svog muškog spola u ovo doba godine.

U proljetnim mjesecima, ptice se kreću kroz stabla u potrazi za svježim pupoljcima i izdancima. Zanimljivo je gledati ih u ovom trenutku. Crni tetrijeb kuka na grani jakim šapama i tako dugo može visjeti naopako.

Oni su sjedeći i nisu navikli na promjene u mjestu prebivališta. To je razlog gotovo potpunog uništenja nekih njihovih vrsta, jer ih lovce nije teško pronaći.

Vrijeme tekućeg tetrijeba pada na početak proljeća. Razilaze se u parovima. Crni tetrijeb do jeseni brine o svom potomstvu, inkubira i pažljivo ga čuva. Bliže zimi, ptice se ponovno okupljaju u jatima. U to se vrijeme najčešće nalaze u drveću, iako se tetrijeb smatra kopnenim pticama.

Ptice lete dobro. Danju lete od stabla do stabla u potrazi za hranom, a noću silaze na zemlju. U zimskim mjesecima, za noćenja, uspinju se duboko u snijeg i tako izbjegavaju hladno vrijeme. Tamo mogu provesti nekoliko dana ako temperatura na ulici značajno padne. Ali čak i pod snijegom ptice su izuzetno oprezne.

Mužjaci s ženkama tijekom sezone parenja

Oni su savršeno razvijeni vid i sluh. To im pomaže u predviđanju opasnosti. Za vrijeme lova vrijedi napraviti jedan nesretni potez, a sve crne ribice možete otjerati. Uplašene ptice naglo i glasno lebde, izazivajući uzbunu.

Ovo pernato je trgovačka vrijednost, stoga je klasični lov na tetrijeb omiljena aktivnost mnogih lovaca. Takvo masovno istrebljenje dovelo je do činjenice da su neke vrste na rubu izumiranja i uzete pod zaštitu čovječanstva.

hrana

Hranjenje divljih životinja je najrazličitije. To ovisi o godišnjem dobu i staništu ptice. U većoj mjeri u svojoj prehrani dominiraju biljne hrane. Ljeti joj se može pridružiti i hrana za životinje. Tek na početku života crni tetrijeb treba puno insekata.

Zimi preferiraju pupoljke drveća, bobica i iglica. Jarac, koji živi blizu polja, bez ikakvih ograničenja i straha, slavi usjeve. To je osobito vidljivo u jesen, za vrijeme berbe. Normalna probava ptica pridonosi upotrebi malih kamenčića i tvrdih sjemenki.

Reprodukcija i dugovječnost

O crnom tetrijebu možete beskrajno razgovarati. Ovo je nevjerojatan i neusporediv spektakl. Mužjaci pokušavaju dati sve od sebe da bi osvojili naklonost ženki. Oni su toliko poligamni da u ovom razdoblju braka više od desetak ženki može oploditi.

Nakon svih rituala i završene oplodnje, ženka se počinje baviti poboljšanjem stanovanja. Muškarac joj u tome ne pomaže. U odabranom izoliranom mjestu, neprimjetnom grabežljivcima, ženka gradi gnijezdo i polaže od 6 do 9 jabuka bivola na smeđe točke.

Vrijeme valjenja traje oko 21 dan. Kod beba je vidljiva debela dlaka. Uvijek su bliski mojoj majci, slušaju je i oponašaju u svemu. Oko mjesec dana kasnije, pilići su na krilu. Životni vijek ovih zanimljivih pernate ptice traje 8-14 godina.

http://givnost.ru/teterev-ptica-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Ptica tetrijeba

Grouse je ptica poznata još od djetinjstva. Mnogo je izreka, izreka i bajki o ovom pero stanovniku šume, od kojih je najpopularnija "Lisica i tetrijeb". Tamo je prikazan inteligentan, razborit i suzdržan, što ga u konačnici spašava od mahinacija lisica. Samo ornitolozi koji proučavaju ovu pticu i lovce, među kojima je crni tetrijeb od pamtivijeka smatran vrijednom divljači i koji su, na temelju navika ove ptice, razvili mnogo pametnih načina lova za ovog zgodnog šumskog čovjeka, znaju za istog tetrijeba.

Sadržaj članka:

Opis tetrijeba

Grouse je velika ptica obitelji fazana, nadaleko poznata i nastanjujuće šume, šumsko-stepske i, djelomično, stepenice Euroazije, uključujući i Rusiju. Općenito govoreći, tetrijeb je sjedeći i preferira da se naseli na rubovima šuma, blizu šume i riječnih dolina.

izgled

Jastreb je prilično velika ptica, veličina može biti od 40 do 58 cm, ovisno o podu, a težina može biti od 0,7 do 1,4 kg. Glava mu je mala, kratkog kljuna. Torzo je prilično velik, ali ne previše masivan, vrat je prilično dugačak, s elegantnom krivuljom. Noge su jake, vizualno zbog prekrivanja do dna prstiju, izgledaju debele.

Ovo je zanimljivo! Karakteristično obilježje tetrijeba je njihov glas. Mužjaci u razdoblju tokanie stvaraju zvukove, a istodobno slični i grgljanjem i mrmljanjem. A ženke kukaju kao obične kokoši.

U crnom tetrebu na svakoj nozi, četiri prsta, od kojih su tri usmjerena prema naprijed, a četvrti je protiv njih. Kandže su dovoljno snažne. Krila su jaka, prekrivena prilično dugim perjem, bez kojega ptica ne može za vrijeme leta.

Ponašanje, način života

Tetereva su društveno aktivne ptice koje se vole držati u velikim jatima cijelo vrijeme, osim u razdoblju tokanija, au jatu može biti i do 200-300 jedinki. Najčešće su jata jarebica mješovita, rjeđe su ona u kojima su samo mužjaci, ali su stada koja se sastoje isključivo od ženki iznimno rijetka. Ove ptice vode svoj svakodnevni život, a ljeti, kada je osobito vruće tijekom dana, aktivne su u jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima.

Tijekom dana, oni više vole sjediti na drveću, među skupinama grana: tamo crni tetrijeb uživa u suncu i tamo bježi od većine kopnenih predatora. Većina crnih grouse je sjedeći. U radnim satima dugo hodaju na tlu, mogu čak i prenoćiti tamo, u grozdu gustih grmova ili u močvari na humku. Iako su u osnovi stabla preferirana kao mjesta za noćenje: tamo je mirnija i sigurnija nego na tlu.

Savršeno se penju na drveće, tako da ih se s jednakim osnovama može nazvati i ptičjim i drvenim. Čini se nevjerojatnim, ali crni grouse mogu sigurno sjediti čak i na najtanjijim granama koje teško mogu izdržati svoju težinu. To su oprezna stvorenja koja imaju odličan sluh i vid, dok se ženke ponašaju opreznije od mužjaka i, u slučaju opasnosti, daju prve signale upozorenja, nakon čega se cijelo jato skida s mjesta i leti na drugo, sigurnije mjesto.

Ovo je zanimljivo! Grouse, unatoč velikoj veličini, leti vrlo brzo: brzina letenja može biti 100 km / h, au slučaju opasnosti može letjeti nekoliko desetaka kilometara.

Zimi ove ptice grade sklonište pod snijegom, gdje u jakim mrazima mogu sjediti gotovo cijeli dan. Da bi to učinili, često s početkom sumraka, crni tetrijeb iz grane drveća uranja u dubok, ali labav nanos snijega i, ugrizajući snijeg, i gurajući ga svojim tijelom, čini tunel dubok do 50 cm.

Ovo je prilično sigurno utočište, pogotovo zato što crni tetrijeb, koji je u svojim tunelima, savršeno čuje korake predajućeg grabežljivca i prilično uspijeva, ako je potrebno, napustiti svoja skloništa i odletjeti prije nego što se približi opasnoj udaljenosti.

Jedina ozbiljna nevolja koja se može naći u jezeru u svojim tunelima je privremeno zagrijavanje i stvaranje snijega na snijegu, što je teško za prolazak ptice. S početkom proljeća, jata se raspadaju, a mužjaci počinju skupljati na tokovischakh, gdje, čekajući ženke, uživaju u zrakama prvog proljetnog sunca.

Koliko živi tetovaža

U divljini, prosječan životni vijek crnih ruševina je od 11 do 13 godina, u zatočeništvu te ptice mogu duže živjeti.

Seksualni dimorfizam

Izražen je seksualni dimorfizam u crnim grousesima: ženke su ne samo puno manje od mužjaka u veličini, nego se i značajno razlikuju od njih u boji perja. Muško perje briljantno je crno, s zelenim ili ljubičastim nijansama na glavi, vratu, grlu i donjem dijelu leđa. Iznad očiju obrva nalaze se bogato crvene boje. Stražnji dio trbuha je smeđkast, sa svijetlim vrhovima perja. Podloga je bijela, kontrastna. Na krilatim tamno smeđim perima su također male bijele točke, nazvane "ogledala". Ekstremna pera repnog repa jako su savijena u stranu, tako da oblik repa nalikuje liri. Njihova boja je intenzivna crna s ljubičastom nijansom na vrhovima.

Ovo je zanimljivo! Boja mladih ptica, bez obzira na spol, je ista: i mužjaci i ženke u mladoj dobi imaju šaroliko perje koje se sastoji od crno-smeđe, smeđe-žute i bijele pruge i mrlja koje se izmjenjuju jedna s drugom.

Ženka tetrijeba je obojena mnogo skromnije: ona je smeđe-crvena s sivkastim, žućkastim i crno-smeđim poprečnim prugama. Na krilnim krilima također ima zrcala, ali na svjetlijoj crvenkastoj pozadini izgledaju manje kontrastno od mužjaka. Na repu ženke nalazi se mali usjek, a baš kao i mužjak, rep je obojen u bijelo.

Vrste tetrijeba

Trenutno na teritoriju Europe žive dvije vrste crnih tetura: to su tetrijeb, koji se također naziva poljski tetrijeb i bijeli tetrijeb. U isto vrijeme, znanstvenici su identificirali sedam ili osam podvrsta tetrijeba koji žive u različitim područjima svog staništa. Vanjski su ove dvije vrste vrlo slične, osim što je bijeli tetrijeb manji: njegove dimenzije ne prelaze 50-55 cm, a njegova težina je 1,1 kg.

Primjetne su i razlike u boji perja: u kavkaskoj tetrijebi je neprozirna, gotovo bez sjaja, da ne spominjemo boju, a na krilima nema "zrcala". Rep ove vrste je nešto drugačiji po obliku: u obliku lire, ali u isto vrijeme nalik na vilicu. Perje repa na repu su prilično uske, ali istodobno su i dulje od crnog tetrijeba. Ženke kavkaskog divljaka obojene su šarenom, crvenkasto-smeđom bojom, ukrašenom tamnijim piedrinom.

Ova vrsta živi na Kavkazu u Rusiji i Turskoj. Također pronađena u Azerbejdžanu, Armeniji i Gruziji. Njegova omiljena staništa su grmlje rododendrona i divlje ruže, a ova ptica naseljava se iu malim šumarcima, uglavnom prekrivenim brezom i smrekom. Kavkaski crni grouse hrane se travnatim biljkama, bobicama i insektima. Zimi jedu pupoljke breze i mahune, sjemenke i bobice.

Staništa, staništa

Grouse-Kosach živi u šumama, šumskim stepama i stepama Euroazije, počevši od Alpa i Britanskog otočja na zapadnoj granici svoga područja i završavajući s Ussurskim teritorijem i Korejskim poluotokom na istoku.

Istovremeno, granice raspona su uvjetne, jer u velikoj mjeri ovise o broju ptica i o kulturnoj promjeni krajobraza. A u nekim regijama gdje su crni grouzi prije bili rasprostranjeni, oni su sada potpuno nestali zbog ljudskih ekonomskih aktivnosti, kao što se dogodilo, na primjer, u istočnom Sudetu.

U Rusiji, ova ptica živi od poluotoka Kola i regije Arkhangelsk na sjeveru do Kursk, Voronezh, Volgograd regije i podnožju Altaja na jugu. Grouz se radije naseli u šumarcima, malim šumama i šumama, gdje ima mnogo plodova. Nalazi se iu riječnim dolinama, uz granice močvara, poplavnih livada ili poljoprivrednih zemljišta. U gustim šumama pokušavaju se ne naseliti, ali mogu birati opširan rez ili mjesto gdje se jednom dogodio šumski požar i drveće nije imalo vremena rasti.

Ovo je zanimljivo! Ove se ptice vole smjestiti u šume breze i preferirati ih sve ostale krajolike. No, u zapadnoj Europi, crni tetrijeb su dugo izabrali heathlands kao staništa, te u Ukrajini i Kazahstanu - gusto grmlje šikara.

Dijeta za divljač

Grouz je biljka vrsta, barem odrasli preferiraju jesti biljnu hranu. U toploj sezoni jedu borovnice, borovnice, brusnice ili lončiće i zeljaste biljke kao što su djetelina ili jastreb. Oni se hrane i na poljima na kojima uzgajaju usjeve, a osobito u zrnu pšenice i prosa.

U zimi, crni tetrijeb koji živi u stablima breze hrani se izdancima, pupoljcima ili brezicama. I ptice koje žive na mjestima gdje breza ne raste, moraju se zadovoljiti drugom hranom: iglicama od smreke i smreke, krošnjama ariša, mladim kukovima od borovine, kao i pupoljcima johe ili vrbe.
Mlade ptice u tim pticama hrane se uglavnom kukcima, ali kasnije, kako sazrijevaju, prelaze na biljnu hranu.

Razmnožavanje i potomstvo

Od početka proljeća mužjaci crnog tetrijeba okupljaju se u tzv. Tokovišću, kojega biraju livade, periferije močvara ili tihih šumskih proplanaka. Na jednom takvom proplanku može se okupiti do dvadesetak mužjaka, a ponekad i više. Vrhunac lova na jarebice pada u drugu polovicu travnja - početak svibnja. U ovom trenutku, svaki mužjak pokušava zauzeti zaplet bliže sredini proplanka na tokovišću, ali najbolji, naravno, idu na najjače od njih.

Na ovim prostorima mužjaci se pažljivo čuvaju od invazije rivala, neki od njih čak mogu provesti noć upravo tamo na tlu, iz straha da će se, dok se vrati preko noći, područje uzeti još jednim tetrijebom. Negdje sat vremena prije svitanja, mužjaci se okupljaju na tokovischeu i pocinju siktati, a zatim mrmljaju zvucima kako bi privukli pozornost zenki, koje su, prolazei kroz vrijeme, prvo drzale blize rubu struje, a zatim poletjele na sredinu livade, gdje biraju partnera.

Struja tetrijeba je izuzetno zanimljiv prizor. Neki muškarci nešto mrmljaju, savijajući vratove prema tlu i šireći repove bujnom bijelom. Drugi u ovom trenutku skoče i glasno pljesnu krilima. Treći od njih, ne dijeleći žensku prodavaonicu ili zaplet, konvergiraju u dvoboju, skakanje i bacanje jedni na druge. Ipak, unatoč činjenici da se borbe između muškaraca događaju često, crni grouses ne uzrokuju jedni druge ozbiljna oštećenja.

Nakon parenja, mužjaci crnog tetrijeba ne sudjeluju u sudbini svog budućeg potomstva: ženka sama gradi gnijezdo, izlegne 5–13 svjetlosmeđih s tamno smeđim i smeđim mrljama jaja. Početak inkubacije događa se sredinom svibnja, a gnijezdo je mala rupa u tlu, obložena perjem, lišćem, tankim grančicama i prošlogodišnjom sušenom travom.

Ženka inkubira svoje potomstvo 24-25 dana. Goosebirds su već potpuno prekriveni pahuljicama, a nakon nekoliko sati mogu pratiti svoju majku. Prvih 10 dana njihovog života su najopasnije: na kraju krajeva, pilići još uvijek ne znaju kako se okrenuti, pa na zemlji mogu postati lak plijen grabežljivaca.

Ovo je zanimljivo! Ženka je svo to vrijeme blizu svog potomka, au slučaju pojave grabežljivca u blizini, pokušava ga prevariti pretvarajući se da je ranjena. Ona leprša s mjesta na mjesto kao da ne može poletjeti i mahnito joj udariti krila, glasno kuckajući. Ovo kucanje je signal pilićima da se moraju sakriti i sakriti prije nego što se majka vrati.

Kada je tetrijeb okrenuo 10 dana, mogu letjeti, a za mjesec dana početi letjeti. U rujnu, mladi muškarci, koji su se već molovali u crno perje, odvojeni su od svojih obitelji i žive odvojeno, ali mlade žene još uvijek pokušavaju držati se blizu majke. Samo u zimi, i mužjaci i ženke počinju se skupljati u mješovitim jatima.

U pravilu, u dobi od jedne godine, mužjaci još uvijek ne sudjeluju u reprodukciji, iako su već dosegli pubertet: jednostavno im to nije dopušteno odraslim crnim grouzima koji odvode mlade od struje, tako da ostaje samo kao što njihovi stariji i jači rođaci govore o njima. 2 - 3 ljetna mužjaka već hvataju zemljište za sebe od ruba tokovišća i mogu sudjelovati u uzgoju, osim ako, naravno, neke žene ne odaberu kao partnere.

Prirodni neprijatelji

U prirodnom staništu tetrijeba su brojni neprijatelji, među kojima se mogu nazvati lisice, kune, divlje svinje i jastrebovi. Druge kune su također opasne, uključujući sabore.

Ovo je zanimljivo! Prirodni neprijatelji, unatoč činjenici da ih ove ptice imaju mnogo, ne utječu previše na broj tetrijeba: ljudska ekonomska aktivnost i vremenski uvjeti imaju mnogo veći značaj na smanjenje njihove populacije.

Događa se da tijekom kišnih ljetnih mjeseci, do 40% legla crnih grousesa pogine zbog hipotermije, u usporedbi s brojem pilića ubijenih zubima i kandžama grabežljivaca nije toliko mnogo.

Stanovništvo i status vrsta

Trenutno je populacija tetrijeba-kosacha poprilično brojna, a raspon na kojem ove ptice žive je opsežan. Upravo su te okolnosti omogućile da se taj tip statusa dodijeli "Uzrokuje najmanje brige". Što se tiče crnog tetrijeba, onda je, kao endem, pripisana vrsti "Blizu ranjivom položaju". U ovom slučaju, najveća opasnost za njega je ispaša i krivolov. Stoka gnječi gnijezda i pilića, ali psi u stočarstvu su posebno opasni za crnog tetrijeba, ne propuštajući priliku da ih love.

Ovo je zanimljivo! Trenutno, bijeli tetrijeb je zaštićen na području nekoliko najvećih prirodnih rezervata, među kojima su i bijelci i Teberdinski.

Grouz je običan stanovnik breza i šuma Euroazije. Kontrast između mužjaka, obojanih u crno s bijelim "zrcalima", i ženki u njihovom skromnijem, smeđkasto crvenom perju od ženki, toliko je upečatljiv da je teško vjerovati da su to ptice iste vrste. Ove ptice odavno privlače pažnju ljudi svojim ponašanjem, a osobito prekomjernom strujom.

Ljudi koji su u proljeće u zoru vidjeli kako lave tetrijeb tvrde da je to zaista nezaboravan i lijep prizor. Nije ni čudo što je slika ovih ptica našla širok prikaz u narodnoj umjetnosti: primjerice, u alpskim plesovima koriste se pokreti koji su slični skokovima i lukovima karakterističnim za sadašnjeg crnog tetrijeba.

http://simple-fauna.ru/birds/teterev/
Up